Doar 58% din totalul unităţilor de învăţământ din judeţul Botoşani beneficiază de sisteme de supraveghere video a spaţiilor în care se desfăşoară procesul educaţional, relevă un raport prezentat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

Potrivit datelor IPJ, din totalul de 479 de unităţi de învăţământ din judeţ, doar 278 de unităţi sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, în timp ce 201 unităţi de învăţământ nu beneficiază de aceste sisteme sau sistemele existente sunt nefuncţionale.

De asemenea, IPJ informează că la nivel judeţean fost identificat un deficit în ceea ce priveşte instalarea sistemelor antiefracţie în şcoli, fiind constatat faptul că un număr de 334 din totalul liceelor, şcolilor sau grădiniţelor nu au astfel de sisteme. În 131 unităţi şcolare sistemele antiefracţie funcţionează, iar în 14 sunt în curs de instalare.

În acelaşi timp, în şcolile din Botoşani există doar 97 de sisteme de control acces, iar trei sunt în curs de instalare.

Totodată, doar 87 de şcoli sunt asigurate cu paza proprie în baza planurilor de pază aprobate de către poliţie, cu personal calificat.

La nivelul judeţului Botoşani, funcţionează 130 de unităţi de învăţământ preuniversitar, cu personalitate juridică, care îşi desfăşoară activitatea în 479 de locaţii.

În semestrul al doilea al anului şcolar precedent, au fost înregistrate 58 de infracţiuni comise în incinta sau în zona adiacentă unităţilor de învăţământ.

Astfel, au fost comise 30 fapte de „lovirea sau alte violenţe, şapte fapte de „purtare abuzivă”, cinci fapte de „furt”, patru fapte de „agresiune sexuală”, trei fapte de „distrugere”, două fapte de „şantaj” şi câte o faptă de „ameninţare”, „tentativă de omor, „act sexual cu un minor”, „fals intelectual”, „neglijenţă în serviciu”, „ultraj contra bunelor moravuri” şi „abuz în serviciu”. AGERPRES