Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov pune la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a un număr de 1.547 de locuri în învăţământul profesional (55 de clase), din care 707 locuri (25 clase) în învăţământul dual.

Cele 707 locuri din învăţământul dual sunt organizate în opt unităţi de învăţămînt, cinci în municipiul reşedinţă – Colegiul Naţional Economic „Andrei Bârseanu”, Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu”, Şcoala Profesională Germană „Kronstadt”, Colegiul Tehnic de Transporturi, Colegiul Tehnic Energetic „Remus Răduleţ”, iar celelalte trei fiind Colegiul Tehnic „Simion Mehedinţ” din Codlea, Colegiul „Aurel Vijoli” Făgăraş şi Liceul Tehnologic „Victor Jinga” Săcele.

Aceste clase de învăţământ dual sunt organizate în parteneriat cu 51 de companii reprezentative pentru judeţul Braşov, acoperind un număr de 18 calificări din opt domenii diferite de pregătire profesională, a precizat inspectorul şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. Daniela Ţucan.

Domeniile în care se vor pregăti sunt: Comerţ, Turism şi alimentaţie, Industrie alimentară, Industrie textilă şi pielărie, Chimie industrială, Mecanic, Electric, Electromecanică, urmând să se califice în meseriile de comerciant-vânzător, bucătar, ospătar, lucrător hotelier, mecanic auto, maşinist utilaj cale şi terasamente, electrician, operator la maşini cu comandă numerică, sudor, sculer matriţer confecţioner produse textile, marochiner, operator fabricarea şi prepararea polimerilor, turnător.

Cele mai multe locuri – 308 sunt la Şcoala Profesională Germană Kronstadt, prima în sistem dual din Braşov, deschisă în urmă cu cinci ani.

Potrivit sursei citate, începând din anul şcolar 2018-2019, vor mai funcţiona la Liceul din Prejmer două clase de învăţământ profesional dual pentru domeniul agricol. Aceasta este singura unitate şcolară din judeţ care pregăteşte şi în prezent elevi pentru domeniul agricol, dar fără a avea contracte încheiate cu companii din acest sector. AGERPRES