Deputații au adoptat, pe 31 octombrie, cu unanimitate de voturi (268), proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 235/2010 pentru acordarea burselor de merit olimpic internațional elevilor premiați la olimpiadele școlare internaționale, urmând să primească burse și cei care au luat mențiuni.

Astfel, se acordă bursa „Meritul olimpic” elevilor și studenților care au obținut premii și mențiuni la olimpiadele internaționale. Cuantumul acestei burse este echivalentul de bază minim brut pe țară garantat în plată până la data acordării. Bursa poate să fie cumulată și cu alte premii sau burse și se acordă pe toată durata menținerii performanțelor profesionale obținute ca elev sau student.

Ministerul Educației Naționale acordă premii pentru profesorii care au pregătit loturile olimpice internaționale în cuantum de 5.000 de lei. Premiile se acordă prin ordin al ministrului. Bursele „Meritul olimpic” se acordă tot din bugetul Ministerului Educației.

Conform unui amendament al PNL, profesorul care pregătește elevul premiat la olimpiadele internaționale primește un premiu al cărui cuantum se stabilește prin ordin al ministrului Educației, în funcție de performanța elevului antrenat. Cuantumul este raportat la echivalentul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării premiului.

Proiectul de lege a fost prezentat în plen de secretarul de stat în MEN Petru Andea. El a explicat că în acest fel se modifică Legea 235/2010 în sensul că bursele de merit se vor acorda și celor care obțin mențiuni la olimpiadele școlare internaționale. De asemenea, a arătat el, Guvernul susține amendamentele Comisiei de învățământ, prin care se adaugă stimulente pentru profesorii care i-au pregătit pe olimpici.

Reprezentantul grupului minorităților, Dragoș Gabriel Zisopol, a reamintit de faptul că a fost unul dintre inițiatorii proiectului de lege care a devenit în 2010 Legea 235, care și-a produs efectul începând din anul 2011.

Deputatul PMP Robert Turcescu, care a anunțat că grupul din care face parte susține proiectul, a arătat că multe primării stau rău din punct de vedere financiar, într-o astfel de situație nefiind doar comune din Dolj, ci și unele sectoare din București, unde nu s-au mai acordat bursele de merit. „Noi aici vom vota și aceste burse firești și stimulentele pentru profesorii care pregătesc copii, însă din pix le acordăm”, a afirmat Turcescu, care a susținut că alta este situația în teren. „Ce aprobăm noi aici? Ceea ce dăm noi pe hârtie se transformă și în realitate?”, a adăugat el.

Reprezentanții PNL și USR au anunțat la rândul lor că votează în favoarea proiectului de lege. Camera Deputaților este decizională în cazul acestui act normativ. AGERPRES