Studenţii Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa beneficiază de burse semnificativ mai mari începând cu semestrul al doilea al anului universitar 2016-2017.

În prezent, 20% dintre studenţii reşiţeni sunt bursieri, universitatea oferind burse de performanţă, burse de merit, sociale, burse specială sau social ocazionale, cuantumul celei mai mari burse fiind de 900 lei, iar al celei mai mici, de 600 lei. Decizia de majorare a cuantumului burselor a fost luată de conducerea universităţii ca urmare a măririi fondului de burse, de la 83 lei pe lună, pentru fiecare student bugetat, la 201 lei. Mai mult, din totalul fondului de burse, universitatea alocă o pondere semnificativă, 30-35% pentru burse sociale, burse ce se pot cumula cu bursele acordate pentru performanţa ştiinţifică, astfel că un student poate primi 1.500 lei/lună„, declară Christian Chioncel, prorector al Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa (UEMR).

Potrivit acestuia, studenţii nu vor mai fi nevoiţi, astfel, să lucreze pe perioada studiilor, putând obţine venituri mai mari decât dacă s-ar angaja cu salariul minim pe economie (1.065 lei net), în cazul în care se vor dedica studiului. Odată cu promulgarea legii de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 2/2017, ca urmare a adoptării amendamentului propus de ANOSR în luna martie, studenţii reşiţeni vor putea beneficia de burse pe toată perioada unui an universitar, inclusiv pe perioada vacanţelor.

În ultima perioadă, Regulamentul-cadru privind acordarea de burse pentru studenţi a fost revizuit, acordându-li-se noi facilităţi studenţilor, printre care, acordarea burselor sociale studenţilor de până în 35 de ani, posibilitatea de a cumula bursa socială cu bursele acordate pentru performanţa ştiinţifică, precum şi posibilitatea de a beneficia de burse sociale şi studenţii care nu sunt integralişti.

De asemenea, au apărut şi noi categorii de burse, pentru performanţa în diverse activităţi, fiind elaborate normele de acordare a burselor de performanţă pentru studenţii care au obţinut performanţe ştiinţifice, inovaţie şi brevete, prin care sunt recompensaţi studenţii cu rezultate deosebite.

„Totodată, la nivelul universităţii reşiţene se oferă, din venituri extrabugetare, burse UEMR Servicii şi burse speciale UEMR Servicii, burse prin care universitatea îşi sprijină studenţii care desfăşoară activităţi administrative în cadrul structurilor de învăţământ, de cercetare sau administrative ale universităţii”, a precizat Christian Chioncel. AGERPRES