Burse pentru studenţii români şi slovaci, în baza unui acord bilateral reînnoit

studenti7.jpgBurse pentru studenţii români şi slovaci, dar şi pentru doctoranzi şi cadre didactice universitare sunt prevăzute în baza acordului bilateral semnat, luni, la Bratislava, de ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi ministrul Educaţiei, Ştiinţei, Cercetării şi Sportului din Republica Slovacă, Dusan Caplovic.

“Programul de cooperare în domeniul educaţiei” reprezintă o reînnoire a colaborării între cele două state în domeniul educaţiei, pentru perioada 2013 – 2016, după ce, până în anul 2013, colaborarea bilaterală s-a realizat în baza unui program similar”, a informat Ministerul Educaţiei, printr-un comunicat.
Astfel, noul acord prevede burse pentru studenţii români şi slovaci, pentru studii parţiale, pe parcursul a 25 de luni, şi burse, de până la 20 de luni, pentru doctoranzi şi cadre didactice universitare (cercetători şi pedagogi), în vederea realizării de stagii de specializare şi studii.

Părţile se mai angajează să ofere cinci burse pentru studenţi şi cadre didactice la cursurile de vară de limbă, literatură şi civilizaţie, organizate de instituţiile de învăţământ superior.

Programul de cooperare prevede sprijinirea studierii limbii şi literaturii române şi a limbii şi literaturii slovace în instituţiile de învăţământ superior, prin intermediul unui lector de limbă şi literatură română care va preda în Republica Slovacă, respectiv a unui lector de limbă şi literatură slovacă ce va preda în România. În document se mai stipulează acordarea de burse pentru elevii români de origine slovacă şi sprijinirea, prin cursuri de specializare, a cadrelor didactice, din instituţiile cu predare în limba slovacă, aflate în sistemul de învăţământ preuniversitar românesc. AGERPRES