Bursele şcolare acordate elevilor din Zalău de administraţia locală au fost majorate cu 50%, comparativ cu anul 2016, printr-o hotărâre de Consiliu Local aprobată în unanimitate de consilierii locali.

Totalul sumei alocate pentru burse este de 1.119.000 lei, pe un an de zile. În acest an vă rog să acceptaţi propunerea de mărire cu 50% a tuturor categoriilor de burse şi vom avea în vedere ca pentru bugetul de anul viitor să creştem cu până la 50%, poate chiar cu 50% bursele, faţă de acest an„, a declarat, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, primarul Zalăului, Ionel Ciunt.

Potrivit hotărârii adoptate joi, cuantumul burselor pentru 2017 va fi de 60 de lei/lună/elev – bursa socială, 60 de lei/lună/elev – bursa de studiu, 225 de lei/lună/elev – bursa de performanţă şi 150 de lei / lună/ elev – bursa de merit.

În Zalău sunt, în acest an şcolar, un număr total de 1.493 de elevi beneficiari ai celor patru tipuri de burse, primarul Ionel Ciunt exprimându-şi nemulţumirea că majoritatea primesc burse sociale, în detrimentul celor de merit sau de excelenţă.

„Din 1.493 de beneficiari, pe toate categoriile de burse, 1.120 sunt la primele două categorii, adică bursă socială şi bursă de studiu. Şi bursa de studiu este tot un fel de bursă care vine în sprijinul elevilor cu probleme materiale. Aş fi foarte fericit ca cifrele să fie invers, în sensul că la celelalte două categorii de burse, în condiţiile în care la bursele de performanţă şi cele de merit avem doar 373 de beneficiari. Nu ştiu dacă acest consiliu local sau cel viitor va reuşi ca la bursele sociale şi cele de studiu să fie 373 şi dincolo, la performanţă în jur de 1.000 ar fi extraordinar. Peste jumătate din suma alocată la cele patru categorii de burse, din păcate, merge la bursele sociale şi la bursele de studiu”, a subliniat sursa citată. AGERPRES