Peste 90% din membrii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Buzău sunt de acord cu declanşarea grevei generale începând de luni, 12 iunie, conform rezultatului referendumului pe această temă, a informat conducerea sindicatului. „Din totalul de 4.574 de membri, au fost consultaţi 3.900, care s-au exprimat astfel: 3.516 voturi pentru şi 384 împotrivă. Diferenţa de 674 membri reprezintă personalul nedidactic care nu a fost consultat în toate unităţile şcolare sau cadre didactice care nu s-au pronunţat pentru nici o variantă”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de SIP Buzău.

Potrivit liderului SIP Buzău, Ion Dobre, conducerea sindicatului a solicitat o nouă consultare privind declanşarea grevei, începând de luni, alături doar de colegii din anumite judeţe. ”Pentru că referendumul prevedea începerea grevei generale alături de peste 50% dintre filialele din toată ţara, suntem obligaţi să revenim cu această solicitare. De aceea liderii de sindicat trebuie să ceară, până duminică, acordul membrilor SIP Buzău dacă sunt de acord să declanşeze luni greva doar alături de colegii din Iaşi, Călăraşi, Cluj şi Sectorul 6 Bucureşti”, a declarat liderul SIP Buzău.

Conform acestuia, principala nemulţumire a sindicaliştilor din învăţământul preuniversitar este legea salarizării unitare, care ”plasează cadrele didactice la un nivel apropiat de cel al muncitorilor necalificaţi”. AGERPRES