Grupul Atlantis, format din 26 de foști miniștri ai educației și șefi de state, experți în domeniul educației, a transmis într-o declarație publicată miercuri, 29 aprilie 2020, că pandemia generată de noul coronavirus reprezintă cea mai mare provocare pentru educație, la nivel internațional, de la cel de-al doilea Război Mondial și până astăzi. Fără un plan bine definit, COVID-19 ar putea însemna un regres de decenii în privința evoluției globale în domeniul educației.

Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, fost ministru al educației și membru al Grupului Atlantis, este semnatar al declarației și apreciază că guvernele trebuie să identifice resurse financiare pentru a sprijini mai mult educația, aceasta fiind parte intrinsecă a răspunsului la criza globală, un motor de relansare economică post COVID-19. „Istoria ne-a arătat că țările care au trecut prin crize majore au reușit să le depășească prin investiții masive în educație”, a declarat profesorul Remus Pricopie.

Această perturbare globală a educației, fără precedent în timpurile moderne, determină, de asemenea, un amplu proces de inovație, deoarece guvernele au implementat măsuri pentru a asigura continuitatea învățării prin mijloace alternative, de la platforme digitale la televiziune și radio. În multe cazuri, o astfel de inovație a fost condusă de profesori și directori de școli, care au lucrat pentru a sprijini elevii și familiile lor. Conectivitatea la internet și la mass-media se dovedesc a fi factori critici pentru a se asigura accesul copiilor la educație. Însă, cel mai mare risc în contextul crizei coronavirus constă în accentua dificultăților semnificative cu care se confruntă deja multe țări pentru a oferi acces universal la educație de calitate.

Grupul Atlantis apreciază că este nevoie de implicarea comunității internaționale, în special a Coaliției Globale pentru Educație, condusă de UNESCO, și partenerii acestuia UNICEF, Banca Mondială și Parteneriatul global pentru educație etc. Pe fondul unui viitor incert, acesta este un moment esențial pentru ca statele din întreaga lume să implementeze viziunile expuse în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă – inclusiv educația și oportunitățile de învățare continuă pentru toți.

Ca prioritate, Grupul Atlantis îndeamnă țările să mențină niveluri adecvate de finanțare (minimum 4% din PIB) pentru o educație de calitate, în urma crizei și, de asemenea, invită țările donatoare să nu reducă cheltuielile de ajutor destinate sprijinirii sistemelor de învățământ. Acest lucru ar pune bazele unei redresări inteligente și durabile.

Totodată, Grupul Atlantis îndeamnă guvernele din întreaga lume să ia măsuri pentru a proteja profesorii vulnerabili de amenințarea COVID-19 atunci când școlile se vor redeschide.

Declarația completă poate fi citită aici.