profesori cancelarie.jpgConducerea Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor şi-a manifestat dezaprobarea totală, luni, faţă de demersul Ministerului Educaţiei prin care le solicită cadrelor didactice să se adreseze instanţelor de judecată pentru amânarea plăţii drepturilor pe care le-au câştigat în baza legii 221/2008.

„Adică eu am câştigat în instanţă şi ei vin să ne ceară să renunţăm, sine die, la plata lor? Căci asta înseamnă amânarea pe care o cer ei. Guvernul cere clemenţă amărâţilor să aştepte că va sosi clipa cea fericită şi îşi vor lua banii pentru care ai făcut proces şi ai câştigat. Din punctul nostru de vedere este o porcărie, ceva ordinar. Aceştia haiducesc acum pe cei săraci şi dau la cei bogaţi. Cum se poate aşa ceva?”, a declarat, într-o conferinţă de presă, liderul de sindicat prof. Ioan Ţenţ.

Prim-vicepreşedintele SLÎ Bihor, prof. ing. Gheorghe Blaj, a explicat că directorii de şcoli au primit două adrese de la MECTS, ultima, în data de 11 mai, prin intermediul căreia li se cere să solicite amânarea plăţii drepturilor salariale pentru că „nu există fonduri necesare”.


„Vă solicităm să faceţi către Tribunalul Bihor o cerere de amânare a plăţii drepturilor salariale (în conformitate cu art. 6 din OG nr. 22/2002, modificată şi completată prin OUG nr. 4/2011) câştigate în instanţă pe Legea 221/2008, conform modelului trimis cu adresa precedentă, deoarece nu există fonduri necesare plăţii acestor drepturi”, se arată în nota trimisă pe data de 11 mai. În context, cei doi lideri de sindicat au anunţat că intenţionează să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului, deoarece nu văd altă cale pentru a-şi recupera drepturile câştigate în instanţă.


În opinia prof. Ioan Ţenţ, seria „de ordonanţe la ordonanţe” privind salarizarea sunt „o adevărată cavalcadă stufoasă”, menită să creeze confuzie, el susţinând că noua lege a salarizării din învăţământ (Legea 63/2011) nu s-a scos decât din motivul de a îngrădi drepturile pe care le-au câştigat sindicatele în instanţe. „Acest cadru legislativ stufos, neaplicabil, nelalocul lui îi bagă într-o ceaţă totală pe toţi, pentru ca, pe partea cealaltă, să vină să taie de ici – de colo, pentru că pe ei asta îi interesează: să dea salarii cât mai mici şi să diminueze în permanenţă salariile”, a susţinut liderul de sindicat. Sindicaliştii spun că situaţia se tensionează de la zi la zi.

„Suntem în situaţia anului 2000, când a izbucnit greva de cinci săptămâni, pentru că a ajuns cuţitul la os. Chiar dacă va fi greu de scos oamenii în stradă, pentru că se tem şi tremură pentru locul lor de muncă, vă asigur că toată această mămăligă va exploda şi s-ar putea să fie mult mai dură decât altădată”, a mai spus liderul SLÎ Bihor. AGERPRES