Sindicaliştii băcăuani din învăţământ vor declanşa acţiuni de protest numai după ce liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), la care sunt afiliate majoritatea cadrelor didactice din judeţ vor decide forma şi calendarul acestora.

„În cazul conflictelor de muncă, hotărârile privind acţiunile de protest nu pot fi luate decât de Colegiul Naţional al Liderilor din FSLI, filialele locale fiind doar consultate”, a declarat Manole Chiriac, preşedintele FSLI Bacău.

În acest scop, preşedinţii organizaţiilor judeţene ale FSLI se întâlnesc, marţi, la Bucureşti, în Biroul Operativ, iar miercuri, în Colegiul Naţional al Liderilor. Sindicaliştii din învăţământul băcăuan susţin însă ”în cvasitotalitate de pe acum”, spune Manole Chiriac, declaraţia făcută de Aurel Cornea, preşedintele FSLI, care menţiona că după ce au analizat efectele actelor normative apărute în ultimele luni – Legea 330/2009, OUG 114/2009, OUG 1/2010 – cadrele didactice ”au ajuns la concluzia ca multe sunt elaborate haotic” şi că ”aplicarea lor este în defavoarea angajaţilor, dialogul social este formal, iar bugetul alocat şcolii nu este cel prevăzut de lege”.


Principalele nemulţumiri ale sindicatelor din învăţământ vizează scăderea salariilor, aplicarea standardelor de cost, creşterea vârstei de pensionare, finanţarea „per capita” . În ideea că astfel va fi stimulată eficienţa managementului şi se vor face paşi în direcţia descentralizării, conducerea ministerului de resort a decis ca sumele alocate şcolilor vor fi direct proporţionale cu numărul elevilor. În acelaşi timp, însă, mulţi directori ai unităţilor de învăţământ băcăuane reclamă faptul că nu au libertatea de a stabili în cadrul unităţii de învăţământ pe care o conduc planul de şcolarizare. AGERPRES