Cadrele didactice din Dolj ameninta cu zeci de mii de procese pentru castigarea drepturilor salariale

Presedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamant Dolj, Constantin Rada, a afirmat ca, dupa ce mai multe cadre didactice debutante cu studii superioare au castigat in instanta majorarea salariului de la 760 lei la 880 lei, guvernul risca sa fie implicat in zeci de mii de procese daca nu este aplicat coeficientul de multiplicare tuturor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar.
“Dupa ce mai multi debutanti au castigat in instanta acest drept, care era prevazut in lege, vom derula in continuare, la nivelul judetului Dolj, zeci de mii de procese, pentru ca fiecare profesor trebuie sa actioneze individual in judecata pentru a-si castiga drepturile. Vom bloca instantele de judecata, pentru ca si colegii din celelalte judete ne vor urma exemplul. Daca nu se va respecta legea, vom reclama Guvernul Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului” – a spus Constantin Rada.

Presedintele USII Dolj a mai afirmat ca, din cauza salariului mic, in sistemul de invatamant au intrat cadre didactice foarte slab pregatite, pentru ca absolventii bine pregatiti isi cauta locuri de munca platite mai bine. “La mine la CAR vin mii de cadre didactice care solicita imprumuturi, or, acest lucru nu rezolva situatia materiala a cadrelor didactice. Numai anul trecut am acordat imprumuturi de 500.000 de lei” – a mentionat Rada.

De mentionat ca in judetul Dolj mai multe cadre didactice au chemat, in luna mai, in judecata Consiliul Local si Primaria Craiova, precum si institutiile scolare unde sunt angajati, invocand nerespectarea Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, care prevede ca salariul minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, in medie, este de 440 de lei, adica 2,59 lei/ora, incepand cu 1 ianuarie 2007, iar pentru personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare este de 880 de lei.

Tribunalul Dolj a admis cererea cadrelor didactice si a dispus, in luna iunie, ca toate unitatile scolare actionate in instanta sa incadreze cadrele didactice reclamante cu salariul de 880 de lei incepand cu 1 ianuarie 2007 si sa achite acestora diferenta dintre salariul astfel stabilit si salariul efectiv platit in perioada 1.01.-22.06.2007, diferente lunare reactualizate cu rata inflatiei.