navetisti.jpgPeste o mie de cadre didactice din judeţul Vaslui au dat în judecată mai multe administraţii locale din cauză că acestea nu le-au mai decontat cheltuielile pentru transport în anul 2010. Potrivit liderilor de sindicat din învăţământ, unii profesori parcurg zeci de kilometri zilnic şi ajung să plătească între 200 şi 350 de lei pe luna pentru navetă.

„Există primării în judeţul Vaslui care în acest an nu au decontat în nicio lună transportul cadrelor didactice. Dacă ar fi avut bani ar fi decontat naveta profesorilor, însă bugetele locale nu au permis astfel de cheltuieli. Primarii ne-au cerut şi nouă sprijinul. Am primit sesizări şi de la cadrele didactice navetiste, dar nici noi nu dispunem de fonduri”, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Vasile Mihalachi, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.


Din cele 86 de consilii locale de pe raza judeţului doar 20 la sută au putut plăti, în anul 2010, transportul dascălilor. „Profesorii vor fi reprezentaţi la proces de sindicatele din care fac parte. Plata transportului de către primării reprezintă un drept al cadrelor didactice, drept care trebuie respectat. Au fost situaţii când am rezolvat problemele amiabil cu primarii. Au înţeles problema şi au găsit fonduri pentru rezolvarea ei”, a afirmat, la rândul său, liderul Sindicatului „Spiru Haret” Vaslui, Constantin Rupa.


În medie, o primărie trebuie să plătească lunar pentru naveta profesorilor între 1.000 şi 6.000 de lei, în funcţie de numărul cadrelor didactice navetiste. Aproximativ 100 de cadre didactice din comuna vasluiană Perieni au câştigat deja procesul intentat primăriei, iar instituţia trebuie să le achite acum restanţele pentru transport, în caz contrar fiind executată silit. AGERPRES