marseglia_adomnitei.jpgCadrele didactice din invatamantul public de stat si privat, managerii educationali si inspectorii scolari vor putea beneficia de cursuri de formare, de traininguri si vor putea face schimburi de experienta cu colegii lor din tarile europene, pe baza unui acord semnat de ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, si de reprezentantul Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice, Silvano Marseglia.
Acordul este valabil patru ani si prevede crearea unui cadru comun pentru dezvoltarea de
actiuni menite sa contribuie la o mai buna cunoastere a sistemelor educationale din tarile membre ale Uniunii Europene si facilitarea schimbului de bune practici in educatie. Actiunile urmaresc facilitarea accesului la educatie, dezvoltarea competentelor necesare intr-o societate a cunoasterii, imbunatatirea serviciilor de consiliere si orientare scolara, dezvoltarea educatiei antreprenoriale, promovarea egalitatii de sanse, dezvoltarea profesionala a formatorilor si profesorilor si formarea continua.

„Privesc acest acord ca pe o mare oportunitate pentru dascalii romani si nu numai, pentru ca acestia sa faca schimb de experienta si de bune practici cu colegii europeni. Am mari asteptari de la acest acord” – a afirmat ministrul Educatiei cu prilejul semnarii actului.

La randul sau, reprezentantul AECD, Silvano Marseglia, si-a manifestat convingerea ca acordul va avea „efectele scontate”. In timpul intrevederii, Cristian Adomnitei a vorbit despre predarea in Italia a cursurilor de limba, cultura si civilizatie romana. Ministrul si-a manifestat speranta unei bune colaborari cu viitorul ministru al Educatiei din Italia. „Vreau sa colaborez cu noul ministru italian la Educatiei la fel de bine cum am colaborat si cu ministrul Fioroni”, a declarat demnitarul.

Prezenta la semnarea acordului, presedinta filialei romane a asociatiei, Ioana Jurca, a spus ca organizatia pe care o conduce, fondata in anul 2005, numara 600 de membri in toata tara. „Filiala noastra a fost recunoscuta pe plan european din anul 2005. In luna februarie a avut loc un congres care a ales conducerea filialei din Romania, a carei presedinta sunt. Membrii nostri vor putea cotiza la asociatia europeana si vor primi carduri cu discount la muzee si alte obiective turistice din tarile Uniunii Europene” – a explicat Ioana Jurca.