cam_deputatilor.jpgPlenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, cu 323 voturi pentru, două împotrivă şi trei abţineri, o propunere legislativă privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului.

Actul normativ, iniţiat în legislatura trecută de senatorii PSD Toni Greblă, Adrian Ţuţuianu, Lazăr Sorin şi Ion Rotaru şi senatorul PNL Ichim Paul, îşi propune asigurarea materialului didactic necesar disciplinelor de anatomie ale universităţilor de medicină utilizat în scopul pregătirii profesionale a viitorilor medici.

Potrivit propunerii legislative, serviciile pentru exploatarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie, părţi componente ale departamentelor universitare de specialitate, sunt obligate să întocmească o listă de arondare spitalelor şi altor unităţi sanitare care au servicii de anatomie patologică şi prosectură iar spitalele respective, în baza listei, sunt obligate să încheie un protocol cu departamentele universitare de specialitate.

Totodată, departamentele universitare de specialitate trebuie să îşi manifeste „de îndată” disponibilitatea de a prelua cadavrul, care va fi preluat de reprezentanţii departamentelor universitare de specialitate în termen de trei zile de la primirea informării.
Potrivit acestuia, serviciile pentru exploatarea cadavrelor ale disciplinelor universitare de anatomie sunt obligate să conserve cadavrele în termen de 30 de zile de la deces înaintea introducerii acestora în sala de disecţie.

O altă prevedere a propunerii legislative se referă la faptul că primăriile acordă sprijin de înmormântare departamentelor universitare funcţionale în baza actelor de deces şi protocolului încheiat cu serviciile de anatomie patologică şi prosectură ale spitalelor sau altor unităţi.

De asemenea, proiectul legislativ mai prevede că departamentele de morfologie asigură serviciul religios şi, după caz, incinerarea sau înmormântarea cadavrelor după ce acestea au fost folosite în scop didactic sau ştiinţific. Camera Deputaţilor este for decizional. AGERPRES