Camera Deputaţilor a adoptat Ordonanţa de Urgenţă prin care clasa a IX-a revine la liceu

clasa11.jpgRevenirea clasei a IX-a la liceu şi reintroducerea poziţiilor de educator şi învăţător cu studii medii au fost aprobate marţi de plenul Camerei Deputaţilor cu 223 voturi pentru, 5 abţineri şi 90 de voturi împotrivă.

Ordonanţei 92/2012 referitoare la luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării şi plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de cadrele didactice i s-au adus unele amendamente în Comisia de învăţământ, adoptate de plen, prin care sunt formulate unele principii pentru stabilirea numărului de ore din planurile cadru pentru învăţământul preuniversitar şi a ponderii disciplinelor obligatorii şi opţionale.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a subliniat în plenul Camerei că este de acord cu amendamentele comisiei. “După aplicarea Legii Educaţiei Naţionale 1/2011 s-au constatat o serie de disfuncţii, iar OUG 92 este menită să înlăture aceste disfuncţii. Orice lege este perfectibilă”, a spus deputatul PSD Anghel Stanciu.

Grupurile parlamentare UDMR şi PDL şi-au exprimat nemulţumirea faţă de amendamentul potrivit căruia ponderea reprezentanţilor administraţiei publice locale şi a părinţilor în Consiliile de administraţie ale şcolilor a fost diminuată, în favoarea profesorilor. “Administraţiile publice locale care trebuie să finanţeze această activitate pot interveni în procesul decizional într-o măsură mai mică. Din cei trei piloni (n.r. profesori-administraţie locală-părinţi), doar unul rămâne majoritar, al profesorilor”, a arătat deputatul UDMR Odon Szabo, membru în Comisia de învăţământ.

Un alt amendament criticat de UDMR este cel care atribuie exclusiv administraţiei publice locale cheltuielile de întreţinere a şcolilor. Ambele amendamente criticate au fost însă adoptate de plen, eliminarea lor fiind respinsă prin vot. Camera Deputaţilor a fost prima Cameră sesizată, Senatul urmând să se exprime asupra proiectului de lege de aprobare a OUG 92/2012, având caracter decizional. AGERPRES