camera_deputatilor.jpgUn proiect de lege, iniţiat de deputatul PNL Daniel Gheorghe, prevede ca disciplinei Istorie din ciclul gimnazial să i se aloce un număr minim de două ore pe săptămână. Potrivit proiectului de lege, studiului disciplinei Istorie, în ciclul gimnazial, i se alocă la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ publice şi private un număr minim de două ore pe săptămână. De asemenea, iniţiativa legislativă prevede ca, la clasele liceale a IX-a şi a X-a, numărul de ore de Istorie să fie tot de două pe săptămână.

Pentru clasele a XI-a şi a XII-a profil uman, specializarea socio-uman şi filologie, iniţiativa legislativă prevede câte patru ore pe săptămână, iar la profil real – matematică-informatică, matematică-fizică, ştiinţe ale naturii, profil tehnic şi vocaţional – câte două ore pe săptămână.

În expunerea de motive se arată că reducerea orelor de Istorie din învăţământul gimnazial nu poate fi considerată o formă de modernizare, poate fi, în schimb, proba unei insuficiente înţelegeri a rolului educaţiei formale.

„Reducerea numărului de ore de Istorie din învăţământul gimnazial reprezintă o gravă eroare de management educaţional şi implică o serie de riscuri pe care niciun ministru nu are dreptul să şi le asume. În chestiuni ce ţin de corecta raportare la valorile naţionale şi identitatea poporului român – prin informaţii însuşite în cadrul orelor de Istorie a românilor – niciun ministru nu poate aplica o reformă personală”, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul se află în dezbatere publică la Camera Deputaţilor, Senatul fiind for legislativ decizional în acest caz. AGERPRES