Reprezentanţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj au prezentat joi un proiect european de reabilitare a unuia dintre cele două cămine pe care le deţine instituţia, care a fost reabilitat cu aproximativ 2 milioane de euro. Prorectorul UMF Cluj, Valentin Cernea, a explicat, în cadrul conferinţei de prezentare a proiectului, că prin reabilitarea acestui imobil, care are o capacitate de 491 de paturi, a fost rezolvată problema cererii de locuri de cazare în cămin. Anual, între 2.000 şi 2.200 de studenţi medicinişti cer un loc de cazare în cămin, pentru care plătesc 210 lei pe lună.

„În acest moment UMF Cluj poate onora toate cererile de cazare exprimate de studenţi, mai ales în condiţiile unei pieţe imobiliare foarte scumpe. Pentru studenţii care doresc să stea în cămin se reduce astfel presiunea financiară a familiilor lor, pentru că nu trebuie să ne facem iluzii, aceşti copii sunt ajutaţi de părinţi. Condiţiile în care se locuieşte în acest cămin sunt la un standard foarte bun – camere cu trei paturi, acces la internet, fiecare cameră cu frigider”, a declarat Cernea.

El a explicat că proiectul a urmărit nu doar eficientizarea şi refacerea spaţiilor de cazare, ci şi asigurarea unui confort necesar pentru tinerii care studiată medicina la Cluj şi care îşi vor petrece şase ani în aceste cămine.

Imobilul avea înainte de reabilitare 118 camere, iar după renovare numărul a fost crescut cu 46. În acest fel, deşi numărul de locuri a fost mărit cu 32, de la 459 la 491, camerele au maxim trei paturi. Fiecare cameră este dotată cu frigider, mobilier nou care include un dulap, birouri şi paturi, dar şi cu uşi antifonate, pentru ca zgomotul inerent vieţii studenţeşti sau traiului la comun să fie cât mai mult redus. Imobilul are încălzire centralizată şi panouri solare.

De asemenea, anumite camere au fost special dotate pentru a putea găzdui studenţi care prezintă diferite dizabilităţi. Căminul mai are şi spaţii de lectură dotate cu calculatoare.
Proiectul a fost derulat prin POR 2007-2013, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale. Valoarea totală a proiectului a fost de 9.890.897 lei.AGERPRES