sida.jpgPresedintele Fundatiei Romanian Children’s Appeal, Mihai Tociu, a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Clubul Medicilor din Spitalul Clinic „Dr. Victor Babes” din Capitala, incheierea „celui mai amplu program de informare pe tematica HIV/SIDA din Romania”.

In total, 2.300 de profesori diriginti au beneficiat de informatii, acestea ajungand in mod direct la aproape 200.000 elevi, reprezentand 80% din populatia liceala din cele 14 judete din Romania implicate in proiect, a precizat Tociu. Prin acest program, derulat in ultimii trei ani scolari, liceeni au avut ocazia sa participe la cel putin o ora de informare cu privire la HIV/SIDA, urmata de competitii la nivel judetean, de 1 aprilie, sub genericul „SIDA nu-i o pacaleala!”.

„Noi consideram ca problematica HIV/SIDA tine de sanatatea publica si fiecare persoana trebuie sa cunoasca in ce consta aceasta boala si principalele metode de transmitere si preventie”, a declarat Mihai Tociu. Curricula de predare si materialele de informare au fost realizate de specialistii Fundatiei Romanian Children’s Appeal si au constat intr-un manual adresat cadrelor didactice, unul pentru personalul directiilor generale de asistenta sociala si protectie a copilului, pliante informative si un film documentar cu durata de 30 de minute, intitulat „STOPSIDA”.

Strategia programului a constat in formarea unui nucleu de specialisti in fiecare dintre cele 14 judete, din care au facut parte psihologi, asistenti sociali si sociologi din centrele judetene de resurse si de asistenta educationala, inspectorul scolar pe probleme de educatie, un medic infectionist local si un reprezentant al DGASPC.

S-au organizat sesiuni informative pentru un numar reprezentand intre 20% si 30% din profesorii diriginti, selectati dupa criteriul capacitatii de relationare cu elevii, indiferent de disciplina pe care o predau, deoarece s-a plecat de la premisa ca informatiile de baza referitoare la infectia cu HIV ar trebui sa faca parte din cunostintele generale ale oricarei persoane.

Ulterior, acestia au sustinut cate o ora de informare pentru fiecare dintre clasele liceului in care predau, sub genericul „Ora de SIDA”. Programul s-a derulat prin cooperarea dintre Fundatia Romanian Children’s Appeal si Ministerul Educatiei, prin centrele judetene de resurse si de asistenta educationala si inspectoratele scolare judetene, impreuna cu DGASPC si a fost finantat de Departamentul Afacerilor Externe al Republicii Irlanda cu suma de 500.000 de euro, a precizat presedintele Fundatiei Romanian Children’s Appeal. „HIV este o infectie asociata cu imoralitatea, dar in Romania majoritatea persoanelor seropozitive au fost infectate la o varsta care exclude orice vinovatie si, cat timp nu prezinta pericol social, nu avem dreptul sa le excludem din societate”, a aratat Mihai Tociu.

La randul sau, ambasadorul Republicii Irlanda la Bucuresti, John Morahan, a spus ca mai multe institutii, fie ca sunt guverne, biserici sau ONG-uri, sunt implicate in lupta impotriva HIV/SIDA. John Morahan a adaugat ca Guvernul irlandez a perceput lupta cu HIV ca pe o majora parte a eforturilor sale de reducere a saraciei si a vulnerabilitatii. El a amintit ca, in prezent, 40 de milioane de oameni sunt infectati cu HIV.

„Intr-un an de zile de cand am inceput activitatea au participat la grupurile de terapie ocupationala in jur de 250 de persoane”, a declarat, in alta ordine de idei, Adina Bulacu, psiholog si terapeut ocupational la Centrul de Terapie Ocupationala din Spitalul „Dr. Victor Babes”. Ea a spus ca bolnavii de HIV/SIDA internati la Spitalul „Dr. Victor Babes” au ocazia sa picteze si sa modeleze in lut la acest centru.