scoala-profes.jpgAproape jumătate din locurile de la şcolile profesionale din Caraş-Severin au rămas neocupate, deşi elevii care aleg această opţiune beneficiază de o serie de facilităţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, prof. Ionel Moatăr.

„Elevii pot face practică la partenerii instituţiilor de învăţământ şi primesc, la finalul studiilor, un certificat de calificare profesională în meseria pe care o aleg. În plus, din partea statului primesc şi o indemnizaţie de 200 de lei pe lună, iar unele şcoli oferă chiar şi cazare gratuită în internate”, a spus prof. Ionel Moatăr.

În aproape toate unităţile şcolare care organizează învăţământ profesional încă sunt locuri libere. „Locuri mai multe au rămas la Liceul Trandafir Cocârlă din Caransebeş, pe domeniul de specializare mecanică, respectiv, mecanic auto, unde sunt 18 locuri, Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa, în domeniul industrie alimentară, preparator produse din carne şi peşte – 14 locuri, brutar-patiserie, preparator produse făinoase – 13 locuri, Colegiul Tehnic Reşiţa, domeniul electric, electrician exploatare joasă tensiune – 11 locuri”, afirmă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin.
Repartizarea computerizată a dat şansa candidaţilor la şcolile profesionale să ocupe un loc la liceu, fapt pentru care au renunţat la locurile pe care le ocupaseră iniţial. „Legislaţia în vigoare permite copilului să se prezinte la examenul de evaluare naţională şi, desigur, să participe la repartizarea computerizată în licee. Din acest motiv, în prima fază, în foarte multe situaţii, unele unităţi de învăţământ şi-au ocupat numărul de locuri propuse, dar în urma evaluării naţionale şi a opţiunii copilului pentru un anumit liceu, unde a fost admis, are dreptul să se înscrie şi să urmeze cursurile liceale, renunţând la opţiunea pentru şcoala profesională”, explică prof. Ionel Moatăr.

O nouă repartizare computerizată, ceea ce înseamnă etapa a treia de admitere în licee, va avea loc în zilele de 3 – 4 septembrie. AGERPRES