univ oradea.jpgViaţa cotidiană universitară, reflectată în presă şi de personalităţi academice, pe parcursul a 50 de ani face obiectul unei cărţi ce va fi lansată miercuri de Asociaţia ‘Gheorghe Şincai’ a Studenţilor în Istorie, din Universitatea din Oradea.

Potrivit preşedintelui asociaţiei, Roland Olah, volumul ‘Cerneală şi suflete. Aspecte ale învăţământului superior orădean 1963 – 2013’ reprezintă materializarea unei intenţii mai vechi a asociaţiei de a marca momentul aniversar al Universităţii, anul acesta împlinindu-se 50 de ani de învăţământ superior orădean continuu.

Evenimentul de lansare va avea loc miercuri, de la ora 14,30, în holul Bibliotecii Universităţii din Oradea, în cadrul manifestărilor prilejuite de cea de-a XXIV Conferinţă Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, desfăşurată la Oradea, în perioada 4 – 6 septembrie 2013.
Prima parte a cărţii, intitulată ‘Aspecte ale învăţământului superior orădean 1963 – 2013’, scrisă de studentul Cristian Culiciu, vicepreşedintele asociaţiei, face o trecere prin etape de dezvoltare, decădere sau consolidare ale Alma Mater Crisiensis. Aspectul inovator este cel referitor la faptul că aceste pagini descriu atât situaţia de ansamblu, cât şi cea particulară pe fiecare facultate. De asemenea, sunt tratate şi aspecte precum viaţa studenţească sau activitatea asociaţiilor studenţeşti.

Cea de-a doua parte, ‘Biblioteca Universităţii din Oradea, Arc peste timp 1963 – 2013’, redactată de bibliotecara Rozalia Barta, readuce în actualitate aspecte cu privire la activitatea, funcţionarea şi organizarea acesteia pe parcursul celor cinci decenii de existenţă, având ca bază de informare mărturii ale celor ce i-au condus destinele, informaţii completate cu o serie de date statistice.AGERPRES