scoala_cartele.jpgPrimarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a anunţat marţi că toate cele 125 de unităţi de învăţământ din sectorul 2 beneficiază de un sistem de protejare a elevilor, care prevede accesul în instituţie numai pe bază de cartelă magnetică.

Edilul a spus că autoritatea locală a distribuit gratuit peste 40.000 de cartele către elevii din sectorul 2 pe care sunt evidenţiate data şi ora de intrare în unitatea şcolară, data şi ora de ieşire. Sistemul de acces pe bază de cartelă este individual pentru fiecare elev, profesor şi personal nedidactic în parte şi figurează în baza de date computerizată a şcolii respective.

La pierderea cartelei, potrivit procedurii de lucru, elevul va fi primit în unitatea de învăţământ doar cu acordul unui cadru didactic. Pierderea cartelei va fi anunţată la conducerea unităţii de învăţământ care o va anula şi va elibera una nouă, contra cost, la preţul de 5 lei.
Excepţie de la accesul pe bază de cartelă în şcoli se face doar în cazul unor serbări prilejuite de anumite manifestări importante din viaţa unităţii de învăţământ, precum şi în cazul şedinţelor cu părinţii, ocazii cu care personalul de pază va fi cel care va permite deschiderea uşilor pentru invitaţi, pe bază de tabel nominal aprobat de conducătorul instituţiei.

„Copiii şi profesorii sunt în siguranţă, iar părinţii pot solicita o listă cu prezenţa copilului la ore. Sistemul asigură un raport zilnic, săptămânal sau lunar cu prezenţa elevilor la orele de predare, a cadrelor didactice, precum şi a personalului nedidactic. Acest sistem se alătură celui de supraveghere video care este implementat”, a spus marţi primarul Neculai Onţanu, cu ocazia anunţului de implementare a sistemului la Colegiul Economic “A. D. Xenopol”. Potrivit edilului, Primăria mai are în vedere implementarea unui proiect care se referă la înfiinţarea cataloagelor electronice, care pot fi consultate on line de către părinţi, în baza unor parole furnizate de şcoală.

Directorul Colegiului, Mihaela Iacoban, a apreciat sistemul de siguranţă, subliniind că astfel s-a dublat sistemul de supraveghere a elevilor şi s-a micşorat perioada de acces în şcoală putând să se renunţe la verificarea carnetului de elev. Costul acestor cartele magnetice este suportat de la bugetul local şi se ridică la 1,105 milioane lei. Odată cu implementarea acestui sistem de siguranţă, primarul sectorului 2 a spus că autoritatea locală va analiza posibilitatea renunţării la paza şcolii asigurată în prezent de firmele de specialitate. AGERPRES