eco_plus_logo.jpgPoate o familie formată din şase persoane să locuiască confortabil, timp de un an de zile, fără a avea nevoie de surse de energie provenite de la combustibili fosili? Aceasta este întrebarea la care încearcă să găsească răspuns experimentul la care participă firma Bosch şi care se desfăşoară pe durata unui an de zile.

Proiectul rezidenţial „Eco Plus Home” din Bathurst, Canada, a debutat pe 13 septembrie 2009 şi a presupus construirea unei case, care să demonstreze că o familie cu 6 persoane şi venituri medii poate trăi la aceleaşi standarde de confort, folosind tehnologiile ecologice şi economice disponibile pe piaţă la momentul actual. Consumul energetic la zi este disponibil pe site-ul de Internet www.ecoplushome.com. Mai mult, locatarii răspund săptămânal, pe chat, la toate întrebările adresate pe site.

În primele 6 luni ale experimentului „Eco Plus Home”, s-a ajuns la concluzia că nivelul emisiilor de CO2 ale unei case de acest tip este aproape zero, în timp ce o locuinţă obişnuită produce în medie opt tone de CO2 pe an. La demararea proiectului şi construirea casei Eco Plus Home s-a pus un mare accent pe durabilitate şi pe raportul preţ-performanţă. Obiectivul acestui experiment este de a construi în serie case accesibile financiar, ecologice şi economice, fără a se face însă rabat de la calitate sau confort, luându-se ca model casa experimentală „Eco Plus Home”.

Pe 13 septembrie 2009, a fost planificată mutarea familiei Kenny, formată din tatăl Bryan, mama Renee şi copiii Tyler (14), Grayson (13), Shane (9) şi Olivia (6). „Suntem convinşi că acest experiment va avea implicaţii majore. Dacă o familie compusă din şase membri poate trăi fără surse de energie provenită din combustibili fosili, atunci oricine se poate descurca în aceste condiţii”, a spus Renee Kenny.

Bosch furnizează toate echipamentele electrocasnice şi de termotehnică necesare „casei experiment”, astfel încât, aceasta este dotată cu o pompă de căldură, sistem termic solar şi instalaţie fotovoltaică. Panourile solare asigură încălzirea şi prepararea apei calde menajere utilizând energia solară, iar pompa de căldură captează energia înmagazinată în sol, pe care o transformă, prin intermediul unui agent termic, în căldură pentru locuinţă.

Pentru funcţionarea corespunzătoare a pompei de căldură, aceasta are nevoie de energie electrică, iar instalaţia fotovoltaică produce în decursul unui an mai multă energie electrică, fără emisii de CO2, decât poate consuma pompa de căldură. Astfel, această energie este suficientă pentru a fi utilizată la funcţionarea unui autovehicul electric. Energia electrică în surplus este înmagazinată în reţeaua electrică publică şi poate fi reutilizată atunci când este necesar. Astfel, se asigură un nivel optim de confort chiar şi în condiţiile climatice dificile specifice iernilor din Canada, în timpul cărora temperaturile ajung până la minus 35 de grade Celsius. Cu toate acestea, bilanţul energetic rămâne pozitiv pe parcursul întregului an.

„Construcţia acestei case reprezintă o continuare a proiectului Solar Decathlon, iniţiat în anul 2007. Casa construită de noi atunci, şi care a câştigat competiţia TU Darmstadt, a fost iniţial un prototip, însă Eco Plus Home este echipată complet cu produse incluse în gama noastră actuală. Casa este o dovadă a faptului că alimentarea cu energie din surse regenerabile este posibilă şi chiar accesibilă, fără ca acest aspect să influenţeze în vreun fel stilul de viaţă al locatarilor. Astfel, este posibilă distanţarea de resursele de energie provenite din combustibili fosili şi de preţurile în continuă creştere aferente acestui tip de energie”, a declarat Mario Gross, coordonator de proiect în cadrul Diviziei de termotehnica Bosch.

Grupul Bosch oferă în România soluţii integrate de încălzire a locuinţei şi preparare a apei calde menajere. Portofoliul de produse cuprinde centrale termice eficiente energetic, panouri şi instalaţii solare termice, cazane pe combustibil solid, pompe de căldură şi automatizări avansate.