catalog vitual.jpgModelul catalogului electronic de la Liceul „Vasile Alecsandri” din Iaşi a fost implementat, joi, în patru mari colegii din municipiul reşedinţă de judeţ. La un an de la lansarea în premieră naţională a catalogului virtual la Liceul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, acelaşi sistem a fost implementat, începând de joi, la Colegiului Naţional, precum şi la colegiile „Garabet Ibrăileanu”, „Emil Racoviţă” şi ‘Richard Wurmbrand”.

Prin intermediul acestui sistem, peste 5.000 de elevi vor beneficia de carnete electronice de note. Sistemul, implementat de un fost elev al Liceului „Vasile Alecsandri”, stochează în format digital informaţiile specifice procesului de învăţământ precum note, absenţe, calculează în mod automat mediile şi realizează un clasament al clasei atât pe medii generale, cât şi pe obiecte de studiu.

Totodată, sistemul transmite automat părinţilor date referitoare la activitatea elevilor şi profesorilor, prin accesarea contului personal de e-mail sau prin SMS. Acest tip de catalog, susţin reprezentanţii „Adservio Center”, cei care implementează programul în cele cinci licee ieşene, este folosit şi în Franţa şi nu le va înlocui pe cele vechi, clasice. Sistemul îşi propune ca părinţii să fie mai apropiaţi de şcoală şi de copiii lor.


Catalogul virtual vine în ajutorul părinţilor care au un program de lucru prelungit sau al celor plecaţi la muncă în străinătate şi nu au timp să vină mereu la şcoală pentru a afla situaţia şcolară a copiilor sau dacă aceştia au chiulit. De asemenea, prin intermediul calculatorului clasei profesorii şi elevii pot realiza împreună proiecte şcolare, precum şi ore interactive. Proiectul a fost prezentat ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru a analiza posibilitatea de a implementa catalogul virtual în instituţiile de învăţământ preuniversitar din ţară. AGERPRES