gorj isj.jpgReprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi ai unităţilor de învăţământ din judeţ au luat măsuri pentru reducerea numărului de absenţe înregistrate de elevi, dat fiind numărul mare al celor sancţionaţi din această cauză cu neplata pentru trei luni sau diminuarea alocaţiei de susţinere.

Potrivit inspectorului şcolar general, Justin Paralescu, aplicarea măsurilor pentru reducerea numărului de absenţe ale elevilor vor fi aplicate şi în perioada următoare deoarece acest lucru poate da naştere la alte probleme grave, precum abandon şcolar şi rezultate foarte slabe la învăţătură.

„Pentru anul şcolar care a început avem peste o mie de familii care nu vor mai primi timp de trei luni alocaţia de susţinere sau o vor primi diminuată, din cauza absenţelor acumulate la şcoală de către copiii lor. Neprimirea acestor bani sperăm să îi convingă pe părinţi să se implice mai mult în educaţia copiilor şi pe elevi să se gândească mai bine înainte de a chiuli. S-ar putea ca în viitorul apropiat să se pună problema finanţării unităţilor şcolare în funcţie de elevii care nu au absenţe, de elevii care vin la şcoală şi participă la cursuri. Sunt o serie de măsuri care se iau în fiecare şcoală în parte, am vorbit cu directorii şi ei, la rândul lor, au vorbit cu profesorii diriginţi”, a declarat Justin Paralescu.

Directorul Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu, Petre Ciungu, a afirmat că la nivelul unităţii au fost deja implementate o serie de măsuri pentru reducerea numărului de absenţe, urmând ca rezultatele să fie cunoscute în luna noiembrie, după centralizarea situaţiei din această lună. „Am avut şi noi elevi cu absenţe, dar abia după ce centralizăm situaţia pe octombrie vom ştii ce se întâmplă şi dacă măsurile deja impuse dau rezultate. Am luat legătura cu diriginţii şi s-au organizat şedinţe cu părinţii pentru ca şi ei să se implice în combaterea absenteismului. Avem cam 1,5 absenţe pe cap de elev, ceea ce nu este foarte mult pentru un liceu aşa mare. Sunt şi elevi care chiulesc, aşa a fost mereu învăţământul la noi”, a spus Ciungu.

În judeţul Gorj, potrivit unei situaţii întocmite de AJPS, un număr mediu de 9.127 de familii sunt beneficiare ale alocaţiei pentru susţinerea familiei. Dintre acesta 1.300 nu vor mai primi timp de trei luni alocaţia respectivă sau o vor primi diminuată din cauza absenţelor acumulate la şcoală de copii. Potrivit normelor de aplicare a legii privind alocaţia pentru susţinerea familiei, diminuarea cu 20% a cuantumului se calculează pentru un număr de 10 absenţe nemotivate şi se menţine până la înregistrarea a 20 de absenţe nemotivate pentru care se aplică diminuarea cu 50%. Dacă numărul absenţelor nejustificate trece de 20, plata alocaţiei de susţinere se suspendă. AGERPRES