“Ce ne diferentiaza in raport cu celelalte institutii concurente? As zice in doua cuvinte: seriozitate si performanta”

univ_titulescu_sigla.jpgEste de parere Prof. Univ. Dr. Ion Neagu, Rector al Universitatii “Nicolae Titulescu” din Bucuresti, in cadrul unui interviu acordat in exclusivitate Portalului National www.EduManager.ro.

Domnia sa ne vorbeste despre calitatea actului educational din cadrul Universitatii pe care o conduce, oferta educationala a institutiei, elementele care diferentiaza Universitatea “Nicolae Titulescu” de celelalte universitati concurente de pe piata, precum si despre obiectivele pe care si le stabileste pentru urmatoarea perioada de timp.

– Domnule Rector, deviza Universitatii ” Nicolae Titulescu” este ” invatamant de calitate, profesionalism si exigenta”. Acest motto va reprezinta in relatia dumneavoastra cu studentii? Cum interactionati cu acestia?

– Desigur, intregul corp profesoral a avut in vedere, inca de la infiintarea universitatii, calitatea actului educational si promovarea unei exigente firesti pentru un invatamant performant. De fapt, principala motivatie a fondatorilor universitatii a fost crearea unei institutii de invatamant superior serioase care sa se consolideze si sa devina un “nume” in peisajul invatamantului superior romanesc. Acest lucru, care este acum realitate, a fost si este apreciat de studentii nostri. Marea majoritatea a lor au venit la universitatea noastra datorita acestui fapt, stiind ca beneficiaza de un invatamant de calitate, exigent, bine cotat de cei ce cunosc universitatile noastre. Relatia mea, ca si a colegilor mei, cu studentii nostri are la baza aceste coordonate, mai ales in prezent, cand se fac eforturi sustinute pe plan national de reformare a intregului sistem de invatamant.

– Universitatea ” Nicolae Titulescu” este una dintre cele mai prestigioase unitati de invatamant universitar din tara. Care sunt, in opinia dumneavoastra, elementele care va asigura o pozitie importanta in sectorul educational din Romania? Ce credeti ca va diferentiaza in raport cu celelalte institutii concurente?

– In primul rand, vrem sa precizam ca nu noi facem aceste aprecieri. Ele decurg din rezultatele obtinute de-a lungul timpului de absolventii nostri si, evident, de modul in care este perceputa activitatea universitatii in societate. Dintre elementele care asigura universitatii noastre – asa cum spuneti dumneavoastra – o pozitie importanta in sistemul educational din Romania as aminti doua si anume: un corp profesoral de elita, cadre didactice autentice (prof. univ. dr. Nicolae Popa, prof. univ. dr. Ioan Muraru, prof. univ. dr. Raluca Besteliu, prof. univ. dr. Gabriel Boroi, prof. univ. dr. Alexandru Olteanu, prof. univ. dr. Aurel Isfanescu etc.) si o baza materiala de exceptie, atat pentru nevoile procesului educational (spatii moderne, dotari tehnice IT, biblioteca inzestrata cu cele mai noi aparitii editoriale, internet etc.), cat si pentru asigurarea unor activitati sociale pentru studenti (camin propriu nou, cafeterie, sala de sport etc.).

Ce ne diferentiaza in raport cu celelalte institutii concurente? As zice in doua cuvinte: seriozitate si performanta. In acest context, se evidentiaza preocuparea noastra atat pentru asigurarea de cunostinte de specialitate studentilor nostri, cat mai ales pentru formarea competentelor necesare profesiunii in care vor lucra.

– Care sunt specializarile oferite studentilor dumneavoastra si cate facultati se afla in componenta universitatii?

– Oferta educationala a universitatii cuprinde patru mari domenii, respectiv: Drept, Economie, Administratie Publica si Relatii Internationale si Studii Europene. Aceste domenii sunt structurate pe trei facultati cu urmatoarele specializari la programul de licenta:

– Facultatea de Drept: specializarea Drept: zi; I.D.;

– Facultatea de Stiinte Economice: specializare Finante si Banci: zi; I.D.; Contabilitate si Informatica de Gestiune: zi; I.D.; Economica Comertului, Turismului si Serviciilor: zi; I.D.; Administrarea Afacerilor: zi; Marketing: zi.

– Facultatea de Stiinte Sociale si Administrative cu specializarile: Administratie Publica: zi; I.D.; Relatii Internationale si Studii Europene: zi.

De asemenea, amintim si programele de studii de master care sunt oferite pe mai multe module in cadrul specializarilor de Drept, Finante si Banci, Administratie Publica.

– Catre ce specializari se indreapta cei mai multi studenti, din experienta dumneavoastra?

– Din datele pe care le avem, in ultimii ani, cele mai cautate specializari sunt cele de Drept (aproximativ 450 studenti inscrisi anual), Finante si Banci (250), Administratie Publica (250) si Relatii Internationale si Studii Europene (200). Desigur, optiunile candidatilor sunt generate de numerosi factori, fapt ce ne determina sa fim pregatiti si atenti si cu celelalte specializari din oferta educationala a universitatii.

– Cum au decurs examenele de admitere pentru anul universitar 2009-2010 pana in prezent? Cati studenti sunt asteptati sa se inscrie in anul I, in cadrul Universitatii “Nicolae Titulescu”?

– Pana in prezent pe totalul universitatii s-au inscris aproximativ 2500 studenti. Si anul acesta recordul il detine specializarea Drept. Pe de o parte, este firesc acest lucru, avand in vedere traditia invatamantului de Drept in universitatea noastra. Admiterea, la fiecare dintre facultatile noastre, se desfasoara prin concurs de dosare, pe baza mediei de bacalaureat pentru programul de studii de licenta sau pe baza mediei de licenta pentru programul de master.

– O componenta importanta in dezvoltarea strategica a universitatii este reprezentata de imbunatatirea continua si extinderea relatiilor internationale. Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre acest lucru?

– Universitatea noastra este prinsa prin diverse activitati la schimbul de valori la nivel national si international, reflectat prin numeroasele relatii pe care le dezvolta in acest sens. Pe plan international se urmareste stabilirea de contacte si dezvoltarea de relatii cu alte universitati prin diverse modalitati. Astfel, amintim crearea in parteneriat cu Inaltul Comisariat O.N.U. pentru refugiati si Crucea Rosie a Centrului de Studii de Drept Umanitar, singurul existent in tara noastra, participarea cu lucrari stiintifice a cadrelor didactice si a studentilor la conferinte sau manifestari internationale precum si organizarea sesiunilor anuale de comunicari stiintifice, cu participare internationala, efectuarea studiilor de master sau de specializare postuniversitara de catre cadrele didactice mai tinere, la institutii de invatamant superior atat din spatiul UE, cat si din afara acestuia. Participarea unora dintre fostii nostri absolventi la concursurile de burse guvernamentale pentru studii postuniversitare in strainatate si castigarea acestor burse, constituie o confirmare a bunei lor pregatiri din timpul anilor de studii. Nu putem pierde din vedere derularea de mobilitati de studii la universitati cu care si universitatea noastra are incheiate programe bilaterale Erasmus dar si efectuarea unor stagii de practica la institutii de invatamant superior din strainatate. Este de mentionat participarea echipelor noastre de studenti la concursuri internationale, la care s-au clasat printre ocupantii primelor locuri, amintind numai cateva: Concursul de Drept Umanitar “Jean Pictet” – Swatzenburg, Elveṭia, Concursul international de Drepturile omului “René Cassin” – Strasbourg, Franta, Concursul regional de Drept umanitar “Friedrich Born”, Germania, Concursul international pentru refugiati, Ungaria. Incheierea unor memorandumuri cu Inaltul Comisariat ONU pentru refugiati sau cu Asociatia Europeana a Studentilor in Drept (ELSA) s-a inscris tot in sfera preocuparii pentru extinderea relatiilor internationale ale universitatii noastre.

– Centrul de cercetare stiintifica al Universitatii “Nicolae Titulescu” este deschis colaborarii stiintifice intre toate institutiile si unitatile de profil din Romania. Care sunt obiectivele propuse de centru si din cine este el format?

– Universitatea are in componenta sa Centrul de studii juridice, economice si social – administrative, unitate de cercetare stiintifica acreditata CNCSIS, ce urmareste promovarea cercetarii aplicative si fundamentale performante in domeniile vizate prin stimularea colaborarii, a schimbului de idei si a valorificarii experientei tuturor specialistilor care activeaza in cadrul Universitatii “Nicolae Titulescu”. Astfel, sunt vizate activitati de cercetare fundamentala, activitati de cercetare interdisciplinara, activitati de cercetare disciplinara si activitati de cercetare de frontiera. CSJESA are ca membri toate cadrele didactice cu norma de baza in universitate, fiecare aducandu-si contributia conform competentelor de care dispune la activitatea de cercetare stiintifica. Rezultatele cercetarii sunt diseminate prin publicarea de monografii, tratate si cursuri universitare, studii si articole. Multe dintre studiile si articolele realizate sunt publicate si in revista LESIJ (Lex ET Scientia International Journal), revista editata de universitatea noastra, indexata CNCSIS in categoria B si in BDI.

Centrul colaboreaza cu alte institutii de cercetare, in special pe proiecte, dar si prin alte activitati. In acest sens amintim: parteneriate de cercetare stiintifica cu ISE (Institutul de Stiinte ale Educatiei), pe programe finantate din fonduri europene; granturi de cercetare finantate de ANCS-CNCSIS (in prezent se afla in derulare cel mai important dintre aceste granturi, cu o valoare totala de 1.000.000 de lei, pe parcursul a 3 ani); peste 30 de proiecte de cercetare stiintifica cu finantare, private (vizat fiind in special mediul de afaceri din Romania); participari ale membrilor CSJESA la cele mai importante manifestari internationale in variate domenii (spre exemplu, la congresul Asociatiei Internationale de Drept penal, cea mai importanta asociatie profesionala de profil la nivel mondial) etc.

– Ce planuri de viitor va propuneti in ceea ce priveste activitatea desfasurata in cadrul Universitatii? In ce consta strategia de dezvoltare a institutiei pe care o conduceti?

– In primul rand, asteptam noile legi ale invatamantului pentru a ne regandi activitatile noastre in concordanta cu prevederile acestora. Universitatea are un plan strategic cu orizont 2013. Suntem convinsi ca prevederile acestuia corespund cu cerintele pe care le ridica actuala reforma a invatamantului romanesc. Obiectivele generale ale planului sunt legate de regandirea intregului proces didactic din perspectiva centrarii acestuia pe student, a formarii de competente specifice domeniilor noastre de activitate, a asigurarii conditiilor de implementare a elementelor de noutate atat in continutul cursurilor si seminariilor, cat si a metodologiei de predare, a preluarii a tot ceea ce este bun din experienta europeana etc. Nu este neglijata nici latura stiintifica, atat prin orientarea ei, cat si prin deschiderea spre parteneriate de cercetare, aplicarea la granturi nationale si internationale etc. Sunt multe de raspuns la aceasta intrebare. In concluzie, precizam ca ne vom stradui sa mentinem stacheta ridicata si sa onoram in continuare numele Universitatii “Nicolae Titulescu”.

univ_titulescu_cladire.jpg