Ce noutăţi aduce noul an şcolar

elevi clasa i.jpgPeste 3,2 milioane de elevi şi preşcolari au început, luni, cursurile anului şcolar 2011 – 2012. În judeţul Dolj, 6.100 de elevi au intrat în clasa întâi. Potrivit datelor furnizate de ISJ, la nivelul judeţului, în urma comasării unităţilor de învăţământ, au mai rămas 195 de şcoli şi grădiniţe cu personalitate juridică.

La Mehedinţi, 2.634 de copii s-au aşezat şi ei, pentru prima oară, în bănci, unde i-au aşteptat abecedarul, cărţile de matematică şi cunoaşterea mediului. De altfel, potrivit inspectorului şcolar al judeţului Emil Mirică, toţi elevii din învăţământul obligatoriu vor beneficia de manuale gratuite, iar unui număr de 11.571 de elevi, din clasele I – VIII, proveniţi din familii nevoiaşe, li s-au acordat gratuit rechizite şcolare.

Şi profesorii s-au întors la catedră. La Buzău, începutul de an şcolar a însemnat şi primele proteste. Membrii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău au protestat purtând ecusoane pe care era scris “Politicieni, respectaţi legea!”. “La şedinţa Consiliului Judeţean de la sfârşitul săptămânii trecute, aproape 100 de lideri din unităţile de învăţământ au decis ca membrii de sindicat să-şi arate nemulţumirea pentru neacordarea a 6% din PIB pentru învăţământ, aşa cum prevede legea, căci nu este vorba numai de solicitarea unor drepturi salariale, ci de situaţia sistemului de învăţământ în ansamblu, unde aproape o jumătate din şcoli nu au primit autorizaţii sanitare sau sunt insalubre”, a declarat luni Ion Dobre, liderul SÎP Buzău.

Potrivit sursei citate, pe 5 octombrie, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar va picheta Prefectura Buzău şi va înainta o scrisoare reprezentantului Guvernului în teritoriu cu revendicările celor peste 6.000 de sindicalişti din judeţ.

În judeţul Mureş, anul şcolar 2011 – 2012 a început cu 41 de directori de şcoală noi, din totalul de 232, şi cu 15 directori adjuncţi noi, din totalul de 86, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean. Şeful ISJ Mureş, Dumitru Matei, a precizat că motivul înlocuirii celor 41 de directori şi 15 directori adjuncţi este pensionarea unora dintre ei, dar şi faptul că unii “au îmbătrânit în calitatea de director”. “I-am înlocuit cu persoane puţin mai dinamice, care să ţină şcolile în pas cu ce se cere”, a susţinut Matei. Numărul elevilor a crescut, în acest an şcolar, la 95.000, faţă de 92.000 în anii trecuţi. În plus, la debutul anului şcolar există 22 de unităţi de învăţământ fără avize de funcţionare şi 18 unităţi de învăţământ, toate în Târgu Mureş, unde lucrările contractate nu sunt finalizate în totalitate, Inspectoratul Şcolar Judeţean dând însă asigurări că acestea nu vor deranja procesul de învăţământ.

Ministrul Culturii, Hunor Kelemen, preşedinte al Uniunii Democrate Maghiare din România, a fost prezent, luni, la deschiderea noului an şcolar la Colegiul naţional “Kolcsey Ferenc” din municipiul Satu Mare.
El a afirmat, la festivităţile care s-au desfăşurat în limba maghiară, că instituţia trebuie să îşi păstreze în continuare locul câştigat în sânul comunităţii maghiare din judeţ. Ulterior ceremoniei, ministrul a vizitat lucrările de modernizare a noii clădiri a colegiului, al cărui acoperiş trebuie finalizat în câteva săptămâni. Cei aproximativ 800 de elevi de la Colegiul naţional “Kolcsey Ferenc” au început noul an şcolar în fosta clădire a grupului şcolar UNIO, care s-a restrâns, după ce fostul sediu a fost retrocedat.

Preşedintele Sindicatului Liber al Învăţământului Preuniversitar Cluj, Lucia Cojocaru, afirmă, la început de an şcolar, că învăţământul din România trebuie să îşi redobândească prestanţa şi este nevoie ca toate comunităţile locale să se implice mai mult în procesul educativ. “Şcoala nu mai este atractivă pentru elevi, manualele sunt depăşite, iar programa şcolară trebuie să fie neapărat revizuită pentru a fi o bază pentru o educaţie asumată cu interes şi din plăcere. În educaţia elevilor sunt prea multe noţiuni de prisos. Nu este suficient ca Ministerul Educaţiei să dea o lege a educaţiei cu 80 de metodologii de aplicare. Este nevoie de o masă rotundă, cu largă participare, pentru a se stabili o strategie pentru perioade medii şi lungi în educaţie”, a declarat Lucia Cojocaru.

Referindu-se la calitatea procesului educaţional, liderul de sindicat a evidenţiat că în ultimii ani cadrele didactice nu mai sunt motivate pentru o activitate susţinută la catedră. “Salariul din învăţământ nu este deloc atractiv pentru tinerii absolvenţi de facultate. Cei foarte buni nu mai optează pentru o carieră didactică. Din păcate, la examenele organizate pentru ocuparea unor posturi didactice se prezintă tineri slab pregătiţi. Pentru a fi dascăl trebuie să ai o chemare, trebuie să îţi placă să lucrezi cu copiii şi să dai foarte mult din inimă pentru pregătirea lor”, afirmă liderul sindicatului clujean.

Ea a amintit, în context, că Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniversitar Cluj şi-a exprimat dezacordul faţă de mutarea Liceului sanitar “Victor Babeş”, începând din acest an şcolar, din clădirea din centrul oraşului în care a funcţionat timp de decenii – clădire retrocedată cultului unitarian – în zona industrială a municipiului. “Liceul sanitar îşi va pierde din atractivitate pentru viitorii elevi. Clădirile revendicate, în care funcţionează şcoli, spitale sau muzee nu ar trebui să fie retrocedate. Proprietarii ar trebui să fie despăgubiţi, iar instituţiile să îşi continue activitatea în clădirile în care funcţionează de aproape o jumătate de secol. Asemănător, prestigiosul Liceu de Muzică “Sigismund Toduţă”, care a dat promoţii de absolvenţi de valoare, a fost obligat să se mute din clădirea retrocedată Ordinului Franciscanilor în clădirea Liceului “Unirea”, de unde au fost dislocate ateliere şi utilaje valoroase. În fostele ateliere auto se vor studia pianul sau vioara. Era salutar dacă pentru aceste situaţii cultele unitarian şi franciscan ar fi făcut un compromis şi s-ar fi ajuns la un acord cu inspectoratul şcolar şi cu administraţia locală”, a arătat liderul de sindicat.

Structura anului şcolar s-a schimbat, orele la clasă încep pe 12 septembrie şi se vor încheia pe 22 iunie. Primul trimestru se va încheia în data de 23 decembrie, iar elevii vor avea o vacanţă de iarnă mai mare cu o săptămână. Anul şcolar 2011 – 2012 aduce şi noutatea prelungirii cu un an a studiilor gimnaziale, clasa a IX-a fiind integrată acestui ciclu din învăţământul preuniversitar.

O altă noutate a anului şcolar 2011 – 2012 este că, înainte de vacanţa de primăvară, elevii vor avea o săptămână de activităţi extracurriculare şi extraşcolare, intitulată “Şcoala altfel”. Elevii vor participa la activităţi utile, de educaţie ecologică, protecţia mediului, colectare selectivă a deşeurilor, economisire a energiei, activităţi culturale, tehnico-ştiinţifice, sportive sau de educaţie pentru cetăţenie democratică. AGERPRES