Peste 300 de persoane din 31 de ţări participă, în perioada 25 – 30 iunie, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, la cea de-a 28-a ediţie a Conferinţei Internaţionale ILRC, organizată sub auspiciile Grupului de cooperare internaţională pentru investigarea atmosferei cu laseri (ICLAS).

Mă bucur că un astfel de eveniment care reprezintă o premieră pentru România, fiind prima ţară din Europa de Est care găzduieşte Conferinţa Internaţională LIDAR, se organizează în Universitatea Politehnica din Bucureşti, cea mai mare şi mai veche universitate tehnică din ţară. Acum, în prag de 200 de ani de la înfiinţare, având atâtea minţi luminate care ne-au trecut pragul, iniţiativa de a găzdui o Conferinţă Internaţională de o asemenea amploare nu poate fi decât bine-venită pentru universitatea noastră”, a declarat, cu prilejul festivităţii de deschidere a evenimentului, rectorul UPB Mihnea Costoiu.

Co-organizatori ai acestei manifestări sunt: Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica – INOE 2000 şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli”.

„De jumătate de secol, manifestarea reprezintă cel mai mare forum pentru prezentarea celor mai noi realizări în domeniul tehnicilor LIDAR şi aplicaţiile acestora, facilitând schimbul de idei şi crearea de noi parteneriate în acest domeniu. ILRC reprezintă o ocazie excelentă de a demonstra capacitatea ştiinţifică a cercetătorilor români, de a familiariza autorităţile şi publicul românesc cu problematici privind schimbările climatice şi calitatea aerului din regiune, precum şi pentru a atrage mai mulţi tineri cercetători spre o carieră în acest domeniu”, afirmă organizatorii.

Pe toată durata evenimentului va putea fi vizitată şi o expoziţie de echipamente ştiinţifice de monitorizare a mediului înconjurător, unde vor fi prezenţi, cu informaţii şi demonstraţii, cei mai importanţi producători şi distribuitori de instrumente şi componente laser din străinătate.

„Astăzi lidarele operează atât pe platformele de la suprafaţă terestră, cât şi pe cele aeropurtate sau pe platformele satelitare, fiind organizate în reţele continentale şi globale. Serviciile meteorologice şi aeroportuare sunt în proces de retehnologizare, înlocuind sondările atmosferice clasice cu cele ce utilizează tehnicile lidar. Instrumentele lidar s-au extins şi în spaţiu, principalele agenţii spaţiale din lume construindu-şi misiunile satelitare de explorare şi observare a Pământului în jurul acestora”, susţine sursa citată.

Totodată, ultimele realizări în domeniul cercetării şi aplicaţiile rezultate vor fi prezentate în cadrul celor 11 sesiuni. AGERPRES