scoala obedeanu.jpgCea mai veche şcoală din Oltenia, Şcoala nr.1 „Obedeanu” din Craiova, va fi desfiinţată începând cu anul şcolar 2009-2010 în urma unei decizii a Inspectoratului Şcolar Judeţean care în ultimele trei zile a decis modalitatea de aplicare în judeţ a OUG 114 potrivit căreia se va reduce cu 15.000 numărul posturilor din învăţământul românesc.

Măsurile luate de ISJ Dolj au creat nemulţumiri în rândul dascălilor, mulţi dintre aceştia considerând că mai multe unităţi de învăţământ au fost desfiinţate, fiind salvate altele doar pentru a fi păstrate posturile de directori pentru „unele pile”.

Un astfel de caz este al celei mai vechi şcoli din Oltenia, Şcoala nr.1 „Obedeanu” din Craiova, care îşi va pierde numele şi personalitatea juridică urmând să devină parte a Şcolii nr. 12 „Decebal”. Mai multe voci din învăţământul doljean susţin în aceste zile că Şcoala „Obedeanu” din Craiova se desfiinţează doar pentru a fi păstrată în funcţia de director soţia lui Constantin Lungulescu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Dolj afiliat la Federaţia „Spiru Haret”. Soţia acestuia este directoare la Şcoala nr.12 „Decebal” din Craiova, care ar urma să preia elevii Şcolii „Obedeanu”. Şcoala nr. 1 „Obedeanu” este şcoală de patrimoniu, a fost ctitorită de marele boier filantrop Constantin Obedeanu, care a ridicat şi o biserică.


Este atestată documentar printr-un hrisov domnesc din 26 aprilie 1775, emis de Alexandru Ipsilanti. Cu o existenţă neîntreruptă de peste 235 de ani, această şcoală a fost timp de 100 de ani singura şcoală elementară din Craiova, fiind a doua şcoală de grad mediu în limba română din Ţara Românească, după cea de la „Sf. Sava” din Bucureşti. În această şcoală au învăţat de-a lungul timpului Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Gheorghe Chiţu, Alexandru Macedonski, Eugeniu Carada, Constantin Argetoianu, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, dr. Constantin Angelescu, Constantin Nicolăescu-Plopşor.

Pe lângă Şcoala „Obedeanu”, alte 13 şcoli şi grădiniţe din Craiova se desfiinţează, clădirile multora dintre acestea urmând să fie închise după ce în ultimii ani s-au cheltuit zeci de milioane de lei pentru renovarea şi modernizarea lor. Singurul liceu din Craiova care se desfiinţează este Grupul Şcolar „Anghel Saligny”, înfiinţat în 1965 şi care se va comasa din toamnă cu Grupul Şcolar „C.D. Neniţescu”. Elevii de la „Anghel Saligny” vor studia într-una dintre clădirile fostului Liceu de Chimie, iar zeci de angajaţi ai acestei unităţi de învăţământ vor intra în şomaj.


Deşi această unitate de învăţământ dispunea de un excedent de spaţiu, chiar Curtea de Conturi din Craiova închiriind spaţiu într-o clădire a acestui liceu, această şcoală va fi desfiinţată, spaţiile de aici urmând să capete cel mai probabil o altă destinaţie. „Se pare că de la anul această şcoală nu va fi decât o amintire frumoasă pentru noi, cadrele didactice care am pus foarte mult suflet aici. Au fost investiţi foarte mulţi bani şi multă muncă pentru a face din această unitate o şcoală europeană. Cel puţin plecăm cu sufletul împăcat că ne-am făcut datoria. Cel mai greu va fi de cadrele didactice care vor rămâne fără loc de muncă, pentru că la noi în şcoală media de vârstă este destul de ridicată”, a declarat, pentru Agerpres, Anghel Petrescu, directorul Grupului Şcolar „Saligny”.

Şi în celelalte localităţi din Dolj s-a redus drastic numărul unităţilor de învăţământ, astfel că doar 25 de unităţi de învăţământ cu mai puţin de 200 de elevi au scăpat de desfiinţare, urmând ca acestea să primească fonduri suplimentare de la Ministerul Educaţiei pentru cheltuieli. Conducerea ISJ Dolj a precizat că se puteau comasa mai multe unităţi de învăţământ dacă ar mai fi existat încă 25 de microbuze în plus care să transporte elevii dintr-un sat în altul. AGERPRES