profesor_bologna_2015.jpgStudenţii sunt invitaţi să îi nominalizeze pe profesorii care le-au marcat studenţia pentru a fi premiaţi cu distincţia de „Profesor Bologna”, acordată în cadrul galei festive care va avea loc anul acesta, în luna mai, la Timişoara.

Potrivit unui comunicat de presă al ANOSR, studenţii din toate universităţile româneşti, publice sau private, au ocazia să îşi nominalizeze profesorii preferaţi pe www.profitari.ro până pe 23 martie, urmând ca toţi aceştia să fie ulterior evaluaţi de colegi de ai lor din alte universităţi care vor participa „incognito” la cursurile lor.

Gala Profesorului Bologna este un eveniment organizat anual de Alianţă Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) prin care sunt căutate şi scoase la lumina modelele de profesori universitari care au reuşit să spargă barierele învăţământului clasic şi să îi inspire şi să îi motiveze pe studenţi prin metodele lor inovative de predare şi învăţare şi prin atitudinea lor care i-a apropiat de studenţi.

„Evenimentul reprezintă singura iniţiativa naţională prin care studenţii îşi evaluează profesorii pentru calităţile lor de dascăli şi îi premiază pe cei mai buni dintre ei, bazându-se în primul rând pe modul în care aceştia se prezintă la cursuri, pe capacitatea lor de a le stârni interesul pentru materia pe care o predau şi pe eforturile pe care aceştia le depun pentru a-i pregăti pe studenţi pentru provocările care îi aşteaptă după terminarea facultăţii”, se arată în comunicatul de presă.

Proiectul se afla deja la a VIII-a ediţie în acest an, premiindu-se de-a lungul timpului peste 400 de cadre didactice care s-au ridicat la standardele profilului Profesorului Bologna, acel profesor care s-a adaptat numeroaselor reforme din sistemul de învăţământ superior, care a înţeles şi a implementat conceptul de învăţământ centrat pe student şi care este mai mult decât un simplu profesor la curs – este dascăl şi mentor pentru studenţi. „Drumul adaptării complete a universităţilor la reformele Procesului Bologna este unul anevoios, însă modelele de bună practică trebuie încurajate şi promovate. Gala Profesorului Bologna este singura iniţiativa naţională care îi plasează pe studenţi de cealaltă parte a catedrei, permiţându-le să îi premieze pe profesorii care au reuşit să se adapteze tuturor schimbărilor din societate, dar şi din sistemul de învăţământ superior, şi care au înţeles cum pot să se apropie de studenţi şi să îi inspire în ceea ce fac. Acest proiect are scopul de a stabilit modelul de profesor care formează generaţiile zilei de azi, model spre care toţi universitarii romani ar trebui să tindă’, a spus Cristi Popescu, preşedinte ANOSR, potrivit comunicatului de presă.

Gala de premiere a profesorilor va avea loc în perioada 22-24 mai şi va fi organizată de Liga Studenţilor de la Facultatea de Automatica şi Calculatoare din Timişoara. AGERPRES