profi_tari.jpgStudenţii din România sunt invitaţi, în perioada 17 februarie – 23 martie, să îşi nominalizeze profesorii preferaţi la Gala Profesorului Bologna, care se va desfăşura anul acesta între 9 şi 11 mai, la Bucureşti, organizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) . Nominalizările pot fi făcute accesând platforma www.profitari.ro.

Gala Profesorului Bologna, desfăşurată sub sloganul „Marii profesori care ne inspiră”, ajunsă la cea de-a VII-a ediţie, este singura iniţiativă din România menită să omagieze şi să răsplătească performanţa didactică a profesorilor, dorind să-i pună în lumină pe acei profesori care reuşesc să inspire şi să stârnească interes prin metode de predare adaptate la nevoile şi interesele studentului de azi. Dincolo de activitatea de cercetare şi rezultatele profesionale ale profesorilor, gala îşi propune să răsplătească calitatea de dascăl şi îndrumător a profesorului universitar român, potrivit unui comunicat de presă transmis luni de organizatori.

„Azi dăm startul unui demers care nouă ni se pare mai mult decât necesar pentru societatea zilelor noastre: restabilirea scalei de valori promovate de mass-media şi scoaterea la lumină a modelelor autentice de personalităţi care influenţează în mod pozitiv tânăra generaţie. Gala Profesorului Bologna este singura iniţiativă naţională care îi premiază pe profesorii care au reuşit să se adapteze reformelor sistemului de învăţământ superior şi au ţinut pasul cu evoluţia metodelor de predare. Drumul adaptării complete a universităţilor din România la reformele Procesului Bologna este unul anevoios, însă modelele de bună practică trebuie încurajate şi promovate, demersul nostru reprezentând încă o cărămidă pusă în construirea universităţii româneşti adaptată la contextul european şi la nevoile studenţilor”, a declarat Cristi Popescu, vicepreşedinte educaţional al ANOSR.

Conform sursei citate, profesorul Bologna sau „Proful tare” este orice dascăl care depăşeşte graniţele disciplinei pe care o predă şi găseşte căi inedite pentru a se apropia de studenţi. Este cel care le câştigă prezenţa, respectul şi atenţia prin creativitatea metodelor de predare, prin jovialitatea şi uşurinţa cu care se lasă înţeles, prin darul oratoriei şi răbdare. Mai presus de orice, „proful tare” conştientizează responsabilitatea pe care şi-a asumat-o şi inspiră încredere, motivând studenţii să devină adevăraţi profesionişti în domeniul pe care îl aleg.

Pe parcursul tuturor ediţiilor au fost premiate peste 350 de cadre didactice şi s-a creat astfel o adevărată comunitate a profesorilor Bologna. Pentru această ediţie, o parte a profesorilor din comunitate au scris editoriale despre învăţământul centrat pe student ce pot fi accesate pe platforma proiectului.
Studenţii îşi pot nominaliza profesorii în perioada 17 februarie – 23 martie, urmând ca până în data de 4 aprilie profesorii să fie evaluaţi de către comisii alcătuite din studenţi evaluatori special pregătiţi în acest sens, iar decernarea titlurilor de „Profesor Bologna” va avea loc în cadrul unei gale festive.
Ediţia de anul acesta este organizată de ANOSR în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor în Contabilitate şi Informatică de Gestiune – Bucureşti (ASCIG) şi Sindicatul Studenţilor din Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică – Bucureşti (SiSC). AGERPRES