Cei trei arestaţi în cazul Universităţii Hyperion din Caransebeş rămân în arest pentru încă 35 de zile. Nicoleta Gumă, Gheorghe Stancu şi Eugen Tacotă, acuzaţi pentru diferite fapte de corupţie, respectiv, trafic de influenţă, infracţiuni speciale, luare şi dare de mită, s-au prezentat luni în faţa judecătorilor de la Tribunalul Caraş-Severin iar instanţa a hotărât ca cei trei să rămână în arest.
”Conform dispoziţiilor procedurale, s-a verificat oportunitatea menţinerii stării de arest pentru cei trei. În urma deliberării şi a examinării argumentelor DNA, pe de o parte, şi a avocaţilor părţilor, pe de alta, s-a constatat oportună menţinerea în arest preventiv, pe o perioadă de 35 de zile, a acestora. Toţi cei trei au formulat recurs”, a declarat, pentru AGERPRES, judecătorul Rustin Ciasc, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Caraş-Severin.

După ce DNA a înaintat actul de sesizare către Tribunalul Caraş-Severin, s-a fixat ca termen de judecată a fondului cauzei data de 23 septembrie, când, în lipsa altor incidente procedurale, se va citi actul de sesizare şi, probabil, se va proceda la audierea celor nouă inculpaţi, trei dintre ei fiind în stare de arest. Profesorul universitar de drept civil Gheorghe Stancu, membru în comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept a Universităţii Hyperion – sesiunea iunie 2010, este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de luare de mită.

Potrivit DNA, în cursul lunii mai 2010, Gheorghe Stancu, în calitate de membru în comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion şi de coordonator al lucrărilor de diplomă, a acceptat şi primit de la 35 de studenţi ai Centrului Tutorial Caransebeş din universitatea menţionată, prin intermediul inculpatei Nicoleta Gumă şi a inculpatului Eugen Tacotă, suma de 52.500 de euro, pentru a-i favoriza pe studenţii respectivi în sensul acordării unor note mai mari decât cele cuvenite.

Gheorghe Stancu a fost reţinut pe 15 iulie pentru 24 de ore, după care procurorii au solicitat instanţei arestarea acestuia. În acelaşi dosar, Tribunalul Timiş a dispus pe 8 iulie 2010 arestarea preventivă a directoarei filialei Caransebeş a Universităţii Hyperion, Nicoleta Gumă, şi a lui Eugen Tacotă, student în anul terminal al Facultăţii de Drept a Universităţii Hyperion, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Nicoleta Gumă este acuzată că a cerut câte 1.500 de euro de la 33 de studenţi, cărora le-a promis că îi va ajuta să treacă examenul de licenţă.


Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii mai 2010, Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă, profitând de influenţa pe care au lăsat să se creadă că o au asupra membrilor comisiilor de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept a Universităţii Hyperion din Bucureşti au pretins şi acceptat de la mai mulţi studenţi ai acestei facultăţi câte 1.500 de euro, promiţându-le şi garantându-le că vor promova acest examen indiferent de nivelul cunoştinţelor de specialitate. AGERPRES