colegiul mihai v.jpgColegiul National „Mihai Viteazul” din Turda a marcat centenarul existentei sale printr-o suita de manifestari, care s-a desfasurat la sediul unitatii de invatamant si in alte institutii ale orasului, prima zi a sarbatorii prilejuind o emotionanta reintalnire a actualilor profesori cu seniorii care s-au aflat timp de decenii la catedra, in cadrul unui mare consiliu profesoral.

Un „Te Deum” a fost oficiat in capela colegiului in memoria profesorilor si absolventilor care au trecut la cele vesnice, moment urmat, in „Sala amintirilor” de o ora deschisa cu elevii de gimnaziu si de liceu.

Totodata, a avut loc o trecere in revista a uniformelor scolare ale Colegiului de-a lungul timpului si a putut fi admirata o expozitie cu aranjamente florale. În cursul dupa-amiezii, in sala festiva a colegiului a avut loc un spectacol de teatru cu piesa „Scaunele”, de Eugen Ionescu, regizata de Vlad Borlea si a fost vizionat un film realizat special cu prilejul centenarului. O mare reuniune dedicata evenimentului s-a desfasurat, seara, la Teatrul Municipal Turda, urmata de un spectacol sustinut de elevii colegiului, intitulat „Timp regasit printre flori de castan”. Prima zi de sarbatoare s-a incheiat cu o „Seara a invitatilor”.

Manifestarile au continuat sambata, cu un ceremonial de depunere de coroane de flori la monumentul lui Mihai Viteazul si un altul dedicat Zilei Independentei si Zilei Victoriei. Profesori, parinti, personalitati ale orasului au fost invitati la o masa rotunda cu tema „Absolventii nostri pregatiti in spirit european” si la festivitatea de dezvelire a unei placi aniversare cu inscrisul Colegiul National „Mihai Viteazul” 1909 – 2009. Alte momente dedicate, sambata si duminica, centenarului scolii au cuprins dezvelirea unui basorelief comemorativ dedicat marelui actor Ovidiu Iuliu Moldovan (1942-2008), fost elev al colegiului, o lansare de carte, un spectacol de teatru in interpretarea elevilor in regia lui Corneliu Rosianu, o seara de muzica dedicata creatiilor compozitorului Alexandru Malschi, o intalnire cu absolventii, intitulata „Tineretea devenirii noastre”, precum si un concurs la care vor participa elevii claselor IV -VIII din municipiul Turda.

Structurat pe filiera teoretica, profil real si uman, Colegiul National „Mihai Viteazul” din Turda, isi desfasoara activitatea educativa intr-o cladire monumentala, cu 25 de sali de clasa, un laborator de fizica, unul de chimie, un un muzeu de biologie, un cabinet de stiinte sociale si un centru de informatica dotat cu 75 de calculatoare cu acces la internet. Biblioteca liceului are un fond de carte de 40.000 de volume si o sala de lectura. Pentru desfasurarea activitatilor cultural-artistice, colegiul dispune de o sala de festivitati cu 250 de locuri.

De-a lungul anilor, activitatea unui colectiv profesoral valoros s-a concretizat in rezultate deosebite in procesul instructiv-educativ. În ultimii patru ani, au participat la fazele locale ale concursurilor scolare 893 de elevi. Din acestia, 343 s-au calificat la fazele judetene, iar 23 au reprezentat liceul la faza nationala, obtinand 18 premii si mentiuni. Colegiul editeaza revista „Interval”, care a obtinut locul secund la concursul national al revistelor scolare.