Grupul Scolar „Grigore Moisil” din municipiul Bistrita va avea, incepand din acest an, o centrala termica pe biomasa, in urma proiectului adoptat de Consiliul Local Bistrita. Proiectul vine ca urmare a initiativei firmei MIS Grup din Anies, care s-a oferit sa monteze aceasta centrala si sa puna la dispozitie rumegusul necesar, avand in vedere ca firma este specializata in domeniul prelucrarii masei lemnoase.
Potrivit proiectului, costurile legate de energia termica necesara incalzirii salilor de clasa vor fi cu 20% mai mici decat cele pe gaz, in prezent scoala fiind racordata la sistemul local de termoficare.
Proiectul are o valabilitate de cinci ani, iar Primaria Bistrita intentioneaza ca, in functie de rezultatele acestuia, sa extinda masura si la alte scoli din municipiu. Pe durata contractului, firma se obliga sa costurile legate de utilaje, montarea si intretinerea acestora.

Firma MIS Grup din Anies a mai instalat astfel de centrale termice si la scoala din comuna Lunca Ilvei, rezultatele fiind apreciate de Primaria Bistrita ca promitatoare, in vederea crearii unei piete pentru un produs secundar, in privinta termoficarii.

In Bistrita, sistemul centralizat de furnizare a energiei termice a fost redus la minimum, incepand cu anul trecut, dupa ce firma Proditerm a dat faliment, in urma acumularii unor datorii de peste 6 milioane de lei. Din luna aprilie a anului 2007, activitatea de termoficare a fost preluata de o directie specializata din cadrul primariei, singurii clienti ai acesteia fiind unitatile scolare si unele institutii publice.