Consilierii municipali din Zalău au aprobat luni, în şedinţă extraordinară, documentaţiile tehnico-economice privind montarea unor centrale termice pe gaz pentru 22 de unităţi şcolare din municipiu. Centralele ar urma să suplinească sistemul centralizat de încălzire existent.
Măsura este una preventivă, în condiţiile în care Uzina Electrică Zalău, furnizorul de energie termică pentru majoritatea unităţilor şcolare din oraş, este în procedură de insolvenţă.

„Este vorba, de fapt, de o reactualizare a documentaţiilor elaborate încă din anul 2002. E o măsură de siguranţă ca şcolile să nu rămână fără încălzire în iarna viitoare. Pe de altă parte, costurile sunt foarte mari în cazul energiei termice furnizate în sistem centralizat, deoarece au rămas extrem de puţini beneficiari. Cu o centrală proprie pe gaz, costurile scad la o treime” – a precizat luni Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău.

Valoarea totală a investiţiei pentru cele 22 de unităţi de învăţământ, dintre care 13 şcoli şi 9 grădiniţe, este de circa 10 milioane de lei, ea urmând a fi derulată pe o perioadă de trei ani de la demarare. O decizie privind montarea centralelor pe gaz urmează a fi luată de municipalitate în funcţie de modul de rezolvare a problemelor financiare prin care trece Uzina Electrică Zalău. AGERPRES