ubb cluj.jpgUniversitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a inaugurat Centrul Cultural şi Academic Olandez, instituţie care, printre altele, va organiza evenimente culturale şi va promova cercetarea ştiinţifică.

„Am inaugurat Centrul Cultural şi Academic Olandez al UBB, al 21-lea centru cultural străin din Cluj-Napoca, care va funcţiona într-o clădire aparţinând universităţii, în centrul oraşului. Suntem mândri să deschidem acest centru în Transilvania, care este un fel de mini Europă. Centrul va organiza evenimente culturale, va promova cultura prin intermediul mediului de afaceri, dar va promova şi cercetarea ştiinţifică în colaborare cu Universitatea Liberă din Amsterdam, în domenii importante pentru România şi Olanda. Va fi o cercetare concretă, pe probleme sociale, politice, demografice, prin care urmărim să schimbăm experienţă şi să oferim soluţii pentru comunitate”, a declarat, în cadrul evenimentului, rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop.

Ambasadorul Olandei în România, Stella Ronner-Grubacic, a spus că centrul este primul de acest fel din România. „Centrul cultural deschis la UBB este primul din România de acest fel care priveşte comunitatea olandeză. La Cluj-Napoca este o prezenţă puternică olandeză şi un consulat onorific olandez şi ceea ce lipsea era un astfel de centru, care va ajuta la creşterea şi dezvoltarea prezenţei olandeze în oraş. Este important că un astfel de centru va duce la strângerea legăturilor academice dintre UBB şi universităţi olandeze”, a menţionat ambasadorul Olandei.

Potrivit reprezentanţilor Centrului Cultural şi Academic Olandez, în România îşi desfăşoară activitatea peste 4.000 de companii olandeze şi 100 de ONG-uri, iar Olanda este pe primul loc în ceea ce priveşte investiţiile străine directe în ţara noastră. AGERPRES