univ_oradea_.jpgFacultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei din Universitatea Oradea a inaugurat Centrul de Cercetare în Domeniul Ingineriei Electrice, realizat printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 7 milioane de lei. Centrul de cercetare a fost înfiinţat într-o clădire reabilitată total, cu o suprafaţă de 735 de metri pătraţi, situat pe strada Universităţii, într-una din cele 15 clădiri dezafectate ale Garnizoanei Oradea care au trecut în patrimoniul CJ Bihor şi apoi date spre folosinţă Universităţii Oradea.

Noul centru cuprinde patru laboratoare: unul de cercetare în domeniul supraconductorilor, un altul care face cercetări în domeniul microundelor, unul pentru cercetări în domeniul frigului şi unul de modelare/simulare tehnici CAD, unde se vor putea simula rezultatele experimentale obţinute în cadrul celorlalte trei laboratoare.

„Este un centru de cercetare la standarde europene, cu echipamente de ultimă generaţie. Avem câteva echipamente specifice, mai ciudate, care lucrează cu heliu lichid, azot lichid, la temperaturi de minus 250 grade Celsius pentru a studia levitaţia materialelor supraconductoare. Ne-am gândit astfel să dezvoltăm şcoala doctorală în domeniul ingineriei electrice a Universităţii din Oradea şi pentru a crea un laborator pentru a ajuta studenţii noştri masteranzi să intre în contact cu dotările de ultimă oră şi să-şi găsească mai uşor un job. Nu în ultimul rând, pentru a veni în ajutorul studenţilor de la licenţă, care, prin proiectele Erasmus, merg anual, cu burse în străinătate şi să facă faţă cerinţelor riguroase ale universităţilor din Vest”, a declarat Ioan Hathazi, directorul proiectului şi directorul Departamentului de inginerie electrică din cadrul facultăţii.

Rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, a declarat că reabilitarea acestei clădiri face parte dintre-un amplu proiect de modernizare a Campusului B, alcătuit din 15 clădiri ale fostei garnizoane. „Universitatea din Oradea beneficiază în mod fericit de aceste spaţii vechi ale Garnizoanei care au fost preluate de Consiliul Judeţean Bihor şi cedate, pentru 50 de ani, universităţii, pe care le reabilităm treptat prin proiecte cu finanţare europeană. Începând cu anul 2016, alt şapte clădiri vechi vor face obiectul unor proiecte finanţate prin Programul Operaţional Regional, urmând să fie destinate activităţii de învăţământ, cercetare şi cea mai mare dintre ele, un cămin studenţesc. Nu în cele din urmă, un proiect va viza şi reabilitarea peisagistică a întregului areal al Campusului B, cu amenajarea spaţiilor verzi, a parcărilor etc”, a declarat rectorul Bungău.

Universitatea din Oradea este beneficiar al proiectului „Creşterea capacităţii de cercetare-dezvoltare a laboratoarelor interdisciplinare pentru tehnologii în inginerie electrică”, proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Demarat pe 14 august 2014 şi derulat până la 31 decembrie 2015, valoarea totală a proiectului este 8,3 milioane de lei (cu TVA), din care numai aparatura de mare performanţă a costat cinci milioane de lei. AGERPRES