elevi_computere.jpgElevii care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile de matematică, limba română, chimie, fizică vor avea în Râmnicu Vâlcea un Centru de Excelenţă, unde se vor putea pregăti suplimentar la aceste discipline, după cum a declarat inspector general al IŞJ Vâlcea, prof. Ion Gherghinaru.

„Este vorba de Centrul de Excelenţă care va funcţiona în cadrul Liceului Energetic, unde vor fi recrutaţi elevi din toate ciclurile de învăţământ şi din tot judeţul şi aceştia vor putea suplimentar să aprofundeze cunoştinţele în domeniile în care au făcut performanţă. Este vorba de matematică, limba română, tehnologii, informatică, chimie, fizică. Aceste cursuri se vor ţine sâmbăta şi duminica, iar cadrele didactice vor avea şase norme aici. Este un lucru bun şi care vine în sprijinul elevilor dotaţi”, a afirmat prof. Ion Gherghinaru.

Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat înfiinţarea a trei Centre Judeţene de Excelenţă, câte unul în Prahova, Timiş şi Vâlcea. Centrele de Excelenţă au ca obiectiv asigurarea condiţiilor optime de pregătire şi dezvoltare a copiilor şi tinerilor capabili de performanţe înalte. Centrele vor selecta copii şi tinerii în vederea constituirii grupelor de performanţă pe discipline, arii curriculare sau domenii ştiinţifice, artistice şi tehnice.

În ordinul de ministru privind înfiinţarea acestor centre se precizează că pregătirea copiilor şi tinerilor se va desfăşura în timpul anului şcolar, în zilele de sâmbătă, şi în perioada vacanţelor şcolare. De asemenea, taberele şcolare pe discipline vor fi organizate în timpul vacanţelor şcolare.
Centrul de Excelenţă din judeţul Timiş va avea sediul la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara, în judeţul Prahova, sediul CJE va funcţiona la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” din Ploieşti, iar în judeţul Vâlcea, la Colegiul Energetic din municipiul Râmnicu Vâlcea.
Organigramele centrelor urmează să fie aprobate de inspectoratele şcolare judeţene, iar posturile aferente centrelor vor fi finanţate din bugetele consiliilor locale. Centrele se pot finanţa şi din venituri proprii ale consiliilor locale, dar şi din sponsorizări şi donaţii. AGERPRES