umf timisoara.jpgUniversitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara a inaugurat, miercuri, Centrul de Medicină Genomică (CMG), axat pe cercetarea în domeniul bolilor genetice rare. Cercetarea genetică timişoreană va pune accent pe interdisciplinaritate şi transdisciplinaritate, în CMG urmând să lucreze 10 tineri doctoranzi sau post-doctoranzi, iar alţii 10 vor fi angajaţi în următorii 5 ani.

„Acest Centru reuneşte tehnologii foarte performante pentru genomică, pentru domenii noi pe care le numim omixuri (genomix, proteomix, metabolomix) care concură la cercetarea de vârf în patologia genetică şi care ne permit să descriem nu doar informaţia genetică, ci şi modul în care ea se manifestă în fenotip”, a declarat prof. univ. dr. Maria Puiu, director de proiect.

În CMG vor lucra zeci de medici cu diverse specializări, din spitalele timişorene, iar tinerii medici vor avea şansa de a face cercetare în domeniul bolilor genetice rare folosind aparatură şi echipamente ultraperformante, unice în Europa sau în Europa de Sud-Est. „Vor lucra în special tineri, genetica este a viitorului şi a tinerilor. Aceste echipamente necesită specializare şi cred că tineretul este cel mai vizat să înceapă această specializare interdisciplinară şi transdisciplinară. Aparatura este foarte scumpă, avem un secvenţiator de ultimă generaţie, unic în Europa de Sud-Est. Pentru proteonică şi metabolonică avem un aparat a cărui valoare se apropie de 1 milion de euro”, a precizat prof. Maria Puiu.

CMG Timişoara s-a putut realiza în cadrul POS – „Creşterea Competitivităţii Economice” cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi a costat peste 24 de milioane de lei. AGERPRES