Un Centru de Medicină Tradiţională Chineză a fost inaugurat pe 2 noiembrie în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” (UVVG) din Arad. Centrul, care a fost deschis urmare unui parteneriat între UVVG şi Universitatea de Medicină Chineză din Zhejiang (China), va funcţiona în cadrul Clasei Confucius, care îşi desfăşoară deja activitatea de circa doi ani în Departamentul de Limbi Moderne Aplicate al UVVG Arad.

Protocolul de colaborare a fost semnat de rectorul UVVG Arad, Coralia Cotoraci, şi preşedintele Universităţii din Zhejiang, Fang Jianqiao, sosit la Arad în fruntea unei numeroase delegaţii reprezentând universitatea pe care o conduce.

‘După o activitate de circa doi ani, am reuşit împreună cu partenerii noştri de la Universitatea din Zhejiang, una dintre cele mai prestigioase universităţi chineze, având peste 15.000 de studenţi, să deschidem în cadrul UVVG primul Centru de Medicină Tradiţională Chineză. În cadrul programului ERASMUS, vom introduce pentru studenţi cursuri de medicină tradiţională chineză cu profesori din China. De asemenea, lucru foarte important, vom înfiinţa şi o secţie aplicativă medicală, de practică pentru studenţi, care vor putea să-şi însuşească secretele acestei noi specializări’, a declarat cu acest prilej Coralia Cotoraci.

La rândul său, Fang Jianqiao a spus că Centrul de Medicină Tradiţională Chineză care a fost deschis la Arad vine cu un surplus de cultură şi civilizaţie chineze la ceea ce exista deja la UVVG, prin Clasa Confucius.

‘Medicina tradiţională chineză nu se referă doar la medicină, ci şi la elemente de cultură şi limbă chineză. UVVG din Arad va beneficia nu doar de serviciile lingvistice şi de sprijinul Institutului Confucius, ci şi de servicii medicale. O întreagă gamă de servicii, care nu există în nici un alt centru din România, în ceea ce priveşte cultura, civilizaţia şi servicii medicale din partea Chinei’, a susţinut Fang Jianqiao.

Preşedintele UVVG, Aurel Ardelean, a afirmat că universitatea arădeană este foarte onorată de colaborarea cu Universitatea de Medicină Chineză din Zhejiang.

‘Activităţile pe care le vom desfăşura, atât în China, cât şi în Arad, vor contribui la o activitate antreprenorială nouă pentru România (…). Centrul va avea şi o activitate practică de spital, care se va desfăşura în cadrul secţiei din Moneasa, activitatea de acolo urmând să fie monitorizată atât de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cât şi de UVVG Arad’, a precizat Ardelean.

În prima parte a vizitei la Arad, delegaţia Universităţii de Medicină din Zhejiang a fost primită de preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, şi de viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

De asemenea, delegaţia chineză s-a întâlnit cu conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad şi a vizitat mai multe secţii operatorii şi de urgenţă din cadrul spitalului. AGERPRES