microscopie electronica.jpgLa Universitatea de Vest ‘Vasile Goldis’ din Arad se va infiinta un centru de microscopie electronica, primul din vestul Romaniei.

Centrul va fi infiintat in baza acordului parafat de Universitatea de Vest ‘Vasile Goldis’ si firma americana Fei Company, semnatarii acordului fiind prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG, si dr. David T. Foord, seful reprezentantei din Olanda a firmei americane, urmand sa fie inaugurat in luna mai a anului viitor, cu prilejul Zilelor Academice Aradene, cand se vor implini 20 de ani de la infiintarea UVVG.

„Un prim pas pentru infiintarea CME, care va functiona in incinta noului campus universitar a carui amenajare a inceput recent, a fost facut de UVVG prin achizitionarea a doua microscoape electronice, unul de transmisie – TEM si unul de baleiaj – SEM, investitie care se ridica la suma de un milion de euro”, a declarat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Aurel Ardelean.


Microscopul electronic de transmisie (TEM) furnizeaza imagini si informatii morfo-structurale care se regasesc in grosimea materialului, fiind folosit in medicina, biologie si stiinta materialelor. Spre deosebire de TEM, microscopul electronic de baleiaj (SEM) furnizeaza imagini tridimensionale ale suprafetelor probelor analizate, ale caror dimensiuni sunt de ordinul centimetrilor, precum si informatii privind compozitia chimica a probelor cercetate, fiind folosit in medicina, biologie si ecologie.

Potrivit sursei citate, CME va fi patronat de cele doua institutii, cercetarile care se vor face aici vizand in special biologia celulara, moleculara, vegetala, precum si obtinerea de informatii morfo-structurale care se regasesc in grosimea materialului. De asemenea, aici se vor face cercetari in cadrul Proiectului de determinare al ADN-ului, demarat recent de UVVG, impreuna cu Universitatea din Nyregyhaza, din Ungaria.

„Speram ca prin cooperarea dintre cele doua institutii sa putem realiza un centru puternic de cercetare in domeniul microscopiei electronice pentru a aduce un aport considerabil la evolutia cercetarilor, astfel incat scoala de microscopie electronica pe care o vom crea la Arad sa fie cunoscuta atat in tara, cat si peste hotare”, a adaugat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG Arad. AGERPRES