La Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a fost inaugurat luni un Centru de simulare şi abilităţi practice pentru studenţi, în urma unei investiţii din fonduri proprii în valoare de un milion de euro.
„Este prima etapă, etapa următoare anul viitor, sperăm, să o extindem spre o zonă de simulare avansată, în care să promovăm învăţământul pentru rezidenţi, prin aceeaşi metodă, endoscopie virtuală, operaţii chirurgicale făcute virtual. Este o investiţie de aproximativ de un milion de euro. Banii au provenit din fondurile proprii ale universităţii şi într-o anumit măsură dintr-un proiect european”, a declarat luni rectorul UMF Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei.

El a precizat că Centrul de simulare şi abilităţi practice funcţionează într-o clădire special amenajată şi are trei departamente: „Basic Skills”, „Medical Simulation” şi „Pacient standardizat”. În departamentul „Basic Skills” studenţii învaţă să facă manoperele de bază, injecţii, perfuzii, pansamente, examinări obişnuite. „Medical Simulation” este un departament de simulare avansată, în care pe o serie de simulatoare foarte performante se simulează situaţii patologice la care studenţii reacţionează cu terapia potrivită.

Departamentul „Pacient standardizat” are opt cabinete medicale, asemănătoare unui cabinet de medic de familie, în care studenţii vor consulta aşa-zişi bolnavi, actori sau studenţi care joacă rolul bolnavului, sunt filmaţi, sunt înregistraţi, după care se face o evaluare a modului cum evaluează bolnavii.AGERPRES