Centrul de excelenţă Iaşi şi-a deschis porţile, miercuri, pentru al 11-lea an consecutiv, 2.770 de elevi, din clasele VII – XII înscriindu-se la cursurile aprofundate organizate la cele 12 discipline – fizică, matematică, chimie, informatică, geografie, biologie, limba română, engleză, franceză şi germană, filosofie şi istorie.

Ceremonia oficială de deschidere a noul an de studii 2011 – 2012 a avut loc la Colegiul de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, unde au fost prezente autorităţi locale, precum şi peste 500 de elevi, cadre didactice şi părinţi ai copiilor supradotaţi.

Anul trecut, elevii care învaţă la acest centru au obţinut 13 medalii la olimpiade internaţionale. Pentru a ajunge la astfel de performanţe, copiii au înlocuit orele libere din week-end cu aprofundarea materiilor preferate. În cadrul Centrului orele de curs vor fi susţinute de peste 120 de profesori de prestigiu ai unităţilor de învăţământ din Iaşi.

„La Centrul de excelenţă se întâlnesc, în aceeaşi sală de clasă, copii proveniţi de la mai multe şcoli din Iaşi şi din judeţ şi care într-adevăr îşi doresc să facă performanţă într-o anumită disciplină. Este foarte important că ei renunţă la programul liber pentru a se întâlni cu „concurenţa” şi încearcă să se autodepăşească”, a afirmat, cu acest prilej, directorul centrului, Seryl Talpalaru.

Prezent la eveniment, primarul Gheorghe Nichita a subliniat importanţa valorilor umane pentru societate şi importanţa implicării acestora în comunitate. „Voi, elevii, aveţi modele de performanţă şi munca vă va fi răsplătită mai târziu. (…) Iaşiul are trei piloni importanţi – şcoala, Biserica, universitatea -, piloni de bază ai acestei metropole. Trebuie să avem credinţa care să ne ducă la idealuri şi după aceea la libertate. De aceea eu vă spun că vreau ca Iaşiul să fie un oraş european şi pentru voi, iar voi să faceţi performanţă. (…) Performanţa este resursa cea mai importantă a acestui oraş”, a declarat Gheorghe Nichita, care i-a mulţumit directorului Centrului de excelenţă, Seryl Talpalaru, pentru implicarea sa.

Totodată, edilul a anunţat că, pe 14 octombrie, la „Seara valorilor” – eveniment organizat de municipalitate cu prilejul Zilelor Iaşilor -, cei mai buni elevi şi profesorii lor vor fi prezentaţi comunităţii locale. AGERPRES