Reprezentanţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi au informat că organizează „Ziua lupinului”, o întâlnire cu fermieri, studenţi, cadre didactice şi persoane interesate de cultura lupinului, în general, şi a speciei lupinul mutabilis, în particular.

Conf. univ. dr. Dănuţ Simioniuc din cadrul Facultăţii de Agricultură a declarat că evenimentul se va desfăşura joi, 18 iunie, în câmpul din imediata apropiere a Fermei Ezăreni, la manifestare organizatorii estimând participarea a peste 50 persoane.

„Platforma experimentală cuprinde testări cu Lupin mutabilis şi Lupin albus, în regim de irigat şi neirigat, în trei variante cu densităţi de semănat. De asemenea, este înfiinţat un poligon de evaluare a biodiversităţii în funcţie de specia cultivată ce cuprinde, pe lângă cele două specii de lupin, şi bob, grâu de primăvară, linte şi un nou soi de fasole de câmp. Precizăm faptul că activităţile au loc în cadrul unui proiect din programul Horizon 2020”, a declarat conf. univ. dr. Dănuţ Simioniuc, din cadrul Facultăţii de Agricultură.

El a explicat că proiectul european are ca element central specia Lupinus mutabilis, tarwi sau lupinul andin ce are mai multe avantaje, dintre care amintim capacitatea de a fixa azotul atmosferic, de a solubiliza fosfaţii din sol, faptul că necesită cantităţi reduse de nutrienţi sau că valorifică eficient solurile mai puţin fertile.

„Lupin mutabilis produce seminţe ce conţin peste 20% uleiuri şi peste 40% proteine, iar restul fiind carbohidraţi, în mare parte oligozaharide, ce pot fi caracterizaţi ca ‘prebiotice’. Produce o cantitate mare de materie vegetală ce poate avea diferite utilizări. Pentru zona noastră se poate utiliza numai în cultura de primăvară şi ar putea produce între 2 şi 5 tone de seminţe la hectar”, a mai menţionat conf. univ. dr. Dănuţ Simioniuc.

Lupinul este o plantă cultivată în bazinul Mediteranean pentru hrana oamenilor şi a animalelor, dar şi ca flori ornamentale. Sunt peste 150 de tipuri ale acestei plante. Lupinul este folosit de vegetarieni întrucât este bogat în proteine. El poate fi utilizat pentru înlocuitorii de lactate sau carne. AGERPRES