Sute de profesori, studenţi, reprezentanţi ai mediului academic din ţară şi străinătate au venit în Aula „Mihai Eminescu” pentru a lua parte, pe 24 octombrie, la ceremonia aniversară „Dies Academici”, eveniment organizat cu ocazia aniversării a 159 de ani de existenţă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, prima universitate modernă din România.

„Trăim bucuria celebrării celor 159 de ani de la fondarea universităţii, un moment aniversar, un moment de bilanţ dar şi de proiecţii pentru viitorul universităţii noastre în largul context al evoluţiilor spre universitatea viitorului. Universitatea viitorului se clădeşte pe universitatea prezentului, care la rândul ei îşi are seva în universitatea trecutului, proces ireversibil de natură să asigure evoluţia universităţii în toate componentele ei. Gândurile noastre de recunoştinţă se îndreaptă către înaintaşii noştri, cei care au dat prestigiul şi strălucirea universităţii, care au contribuit la formarea tot atâtor generaţii de specialişti, care au format spiritul universitar al UAIC, care au asigurat dimensiunea ştiinţifică, educativă şi culturală a universităţii, a Iaşiului universitar. Cu toţii şi-au îndeplinit misiunea formativă şi educativă. Mulţi, foarte mulţi dintre dascălii noştri şi-au depăşit condiţia de dascăl devenind personalităţi naţionale sau internaţionale, iar prin creativitate, operă şi activitate au contribuit la evoluţiile sociale culturale şi economice, ştiinţifice, în societatea românească”, a spus rectorul UAIC, Tudorel Toader, în deschiderea ceremoniei aniversare „Dies Academici”.

La evenimentul organizat în Aula „Mihai Eminescu” din cadrul UAIC cu ocazia aniversării a 159 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a fost prezent şi preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc. În discursul său, el a subliniat faptul că astfel de momentele festive prin care se celebrează excelenţa în educaţie „sunt ocazii de a ne reaminti de bogăţia, de talent şi inteligenţă”.  „În siajul tradiţiei culturale începută la colegiul de la mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi, continuate de Academia Domnească şi de Academia Mihăileană, în atmosfera de sărbătoare a Unirii Principatelor într-un singur stat s-a născut prima instituţie de învăţământ superior din România – Universitatea din Iaşi. Inaugurată la 27 octombrie 1860, universitatea poartă numele domnitorului căruia i se datorează acest act fundamental de cultură românească, Alexandru Ioan Cuza. Putem afirma astfel fără să greşim că atât Curtea de Conturi a României cât şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza s-au născut din viziunea reformatoare, din spiritul îndrăzneţ şi inovator al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Avem aşadar aceeaşi paternitate, acelaşi punct de plecare, dimensiuni care ne onorează”, a spus preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc.

Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica şi-a arătat îngrijorarea faţă de o serie de deficienţe ale sistemului educaţional românesc reflectate în datele statistice ale organizaţiilor internaţionale. Edilul a făcut referire şi la exodul elitelor intelectuale, considerând acest fenomen drept unul de natură a subţia stabilitatea României. „Trag acest semnal de alarmă în baza statisticilor pe care diverse organizaţii internaţionale ni le-au oferit cu privire la locul ocupat de România în diverse clasamente care vizează educaţia. Suntem ţara cu cel mai mic procent de promovabilitate la Bacalaureat, cu cel mai mare număr de analfabeţi funcţionali şi analfabeţi, cu cel mai mic procent de absolvire de studii superioare. Suntem o ţară care exportăm elite, iar această situaţie ne-a depreciat şi mai mult viitorul. Exportul de elite reprezintă principalul pericol în care se află România de astăzi. Elitele intelectuale au fost dintotdeauna baza, suportul care ne-a dat stabilitate, dar marea masă a acestor elite s-a subţiat foarte mult. Nu mai putem discuta astăzi despre elite politice, văzând ce se întâmplă în jurul nostru, nici chiar despre elite economice. Parte din aceste elite s-a scufundat sub marasmul politic al României de astăzi, iar mare parte au părăsit ţara din motive materiale sau morale. O mică parte a rămas în România, ca o sămănţă vie care ar putea fundamenta un viitor al poporului român”, a spus primarul Mihai Chirica, subliniind totodată rolul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” şi al mediului universitar ieşean în regenerarea morală a poporului român.

În această perioadă la Iaşi, în cadrul Zilelor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, sunt programate mai multe evenimente academice, printre care Seminarul universităţilor membre ale Grupului Coimbra şi Reţelei Utrecht, celebrarea a 25 de ani de parteneriat dintre UAIC şi Universitatea din Konstanz, Ziua Cercetătorului, numeroase workshopuri, conferinţe şi expoziţii. AGERPRES