Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat un proiect de hotărâre vizând iniţierea şi pregătirea implementării unui program de pregătire a liceenilor din clasele a XI-a şi a XII-a privind valorile Uniunii Europene (UE).

Acest proiect vizează pregătirea unui moment unic pe care noi avem onoarea să îl trăim ca şi consilieri generali şi ca oraş, în prima jumătate a anului 2019, când România va deţine pentru prima dată în istoria sa Preşedinţia UE. În sensul acesta, am considerat că este normal şi este util ca tinerii, pe care dorim să îi promovăm şi care vor accede pe piaţa muncii şi pe care ne bazăm, să aibă nişte noţiuni de bază asupra a ceea ce înseamnă Uniunea Europeană şi instituţiile europene. (…) Modalitatea de implementare va fi decisă de instituţiile de specialitate din cadrul Primăriei, putând evident să facă parteneriate cu ONG-uri, cu traineri specializaţi pe această zonă a instituţiilor europene şi chiar invit colegi din CGMB (…) să mergem împreună în licee şi să le vorbim tinerilor despre ce înseamnă UE, pro bono, bineînţeles. Eu voi fi acolo, voi face acest lucru„, a declarat Tudor Tim Ionescu (ALDE), unul dintre iniţiatorii proiectului.

Programul se va desfăşura în anii şcolari 2016-2017, 2017-2018 şi 2018-2019.

„Pe o durată de patru săptămâni, câte două ore pe săptămână, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor participa la o formare interactivă despre lumea Uniunii Europene. La sfârşit, ei vor primi o diplomă pe care să o poată include în CV-ul lor şi, de asemenea, premii vor fi oferite pentru cei mai buni dintre ei în cadrul unei gale unde vor fi premiaţi de primarul general al Municipiului Bucureşti”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit sursei citate, scopul proiectului este dublu. În primul rând, oferirea unui bagaj de informaţii generale şi aplicate elevilor, pentru a le permite o mai bună înţelegere a UE şi a importanţei deţinerii Preşedinţiei UE de către România. În al doilea rând, organizarea Preşedinţiei UE presupune o pregătire logistică şi umană. Numărul de evenimente care vor avea loc în Bucureşti va fi unul considerabil. În cadrul acestor evenimente, elevii care au urmat programul vor putea să participe, având deja cunoştinţe elementare despre UE. Astfel, Bucureştiul va putea promova tinerii şi le va putea oferi o experienţă utilă, cooptându-i în evenimentele realizate în Capitală în prima jumătate a anului 2019, se mai arată în expunerea de motive.

„Având în vedere contextul creat de referendumul ‘Brexit’ devine mai important ca niciodată să consolidăm acest sentiment de apartenenţă la Uniunea Europeană a românilor. Nivelul de cunoaştere a Uniunii Europene, a instituţiilor europene, a drepturilor pe care le avem ca urmare a apartenenţei la această construcţie rămâne încă la un nivel mic în rândul populaţiei. Tinerii, chiar de la o vârstă fragedă, beneficiază de multiple avantaje pe care UE le oferă, dar necunoscându-le întotdeauna, aceştia nu le pot fructifica. De asemenea, într-o Uniune din ce în ce mai mobilă, cu posibilităţi de deplasare la costuri din ce în ce mai reduse, este în beneficiul tinerilor să cunoască, măcar de o manieră generală, ce înseamnă această Uniune în care ei se deplasează, de ce pot să se deplaseze atât de uşor şi ce drepturi şi ce obligaţii au”, relevă expunerea de motive. AGERPRES