El a declarat vineri, cu prilejul celei de-a patra ediţii a „Iniţiativei pentru dezvoltarea digitală în spaţiul universitar francofon”, că evenimentul, desfăşurat în acest an la Bucureşti, se referă la dezvoltarea informatizării în domeniul învăţământului superior.

„Avem o serie de priorităţi care se referă la calitatea în educaţie şi în cercetare ştiinţifică, în guvernanţa universităţilor, la angajabilitatea tinerilor noştri, se referă la rolul universităţilor în ceea ce priveşte dezvoltarea locală şi regională. Nimic din toate acestea nu poate fi făcut fără informatizare. Este nevoie de viziune, competenţe şi coerenţă pentru a da maximum de şanse tinerilor noştri pentru a putea să fie angajaţi.

Este nevoie ca sistemul de educaţie să ţină pasul cu evoluţia din ce în ce mai rapidă a societăţii, cu evoluţia din ce în ce mai rapidă a tehnologiei. Pentru toate acestea este nevoie de o reunire a forţelor în vederea modernizării sistemelor de educaţie. E nevoie de voinţă politică, de resurse financiare. Avem la acest eveniment în Romania, 25 de delegaţii ministeriale (…) şi cred că, prin rezoluţia miniştrilor de astăzi, vom ajunge în punctul în care o serie de ţări se vor angaja pentru a susţine, inclusiv financiar, această iniţiativă prin care se dezvoltă ateliere digitale, biblioteci digitale, campusuri digitale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

În opinia sa, toate acestea sunt în interesul studenţilor din cele 944 de universităţi membre ale AUF, din 115 ţări de pe toate cele cinci continente. El a precizat că este vorba despre un număr de circa 14 milioane de studenţi, iar pentru anul 2030 se preconizează circa 30 milioane de studenţi. Sorin Cîmpeanu a menţionat că în Romania sunt 40 de universităţi membre ale Agenției Universitare a Francofoniei. AGERPRES