Cinci instituţii de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi au primit în acest an titlul de Şcoală Europeană la a XIV-a ediţie a unui concurs naţional organizat de Ministerul Educaţiei, la care au participat aproape 120 de şcoli, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Gabriela Conea, inspector pentru proiecte educaţionale la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, a declarat că la competiţia organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale au participat 117 unităţi de învăţământ preuniversitar, care au derulat proiecte în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, iar primele 63 de şcoli au primit titlul de Scoală Europeană, cinci dintre acestea fiind din judeţul Iaşi: Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” laşi.

Competiţia a constat în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii. Odată obţinut, certificatul Şcoala Europeană este valabil pentru o perioada de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut„, a spus Gabriela Conea.

Conform acesteia, în prezent, în judeţul Iaşi sunt obţinute 17 titluri de Şcoală Europeană, ţinând cont de rezultatele obţinute la cele două ediţii anterioare ale concursului de următoarele instituţii de învăţământ: Colegiul National „Costache Negruzzi”, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, Şcoala „Otilia Cazimir”, Şcoala gimnazială „Alecu Russo”(2016) şi Colegiul Naţional, Şcoala Postliceală F.E.G, Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară ‘Vasile Adamachi’, Liceul Tehnologic Economic de Turism, Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefănescu”, Liceul teoretic „Dimitrie Cantemir”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” (2015).

Competiţia Şcoala Europeană a fost lansată de MEN, în 2004, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană. Totodată, competiţia este recunoscută de instituţiile europene ca un bun exemplu de susţinere şi valorizare a parteneriatelor şcolare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. AGERPRES