Cinci medalii de argint şi o medalie de bronz pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de Matematică

medalii.jpgCinci medalii de argint şi o medalie de bronz au câştigat elevii români la cea de-a 57-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată la Honk Kong, în perioada 6-16 iulie, informează un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Medaliile de argint au fost cucerite de Theodor Andrei Andronache, Alexandru Pascadi (ambii elevi ai Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti), Ciprian Mircea Bonciocat (Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Capitală), Ovidiu-Neculai Avădanei (Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” din Iaşi) şi Laurenţiu Ioan Ploscaru (Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea), iar medalia de bronz i-a revenit lui Tudor Plopeanu, elev al Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Cu medalia din acest an, Theodor Andrei Andronache devine triplu premiant la Olimpiada Internaţională de Matematică, fiind laureat cu ‘argint’ în 2014 şi în 2015, în timp ce Ciprian Mircea Bonciocat şi-a reeditat performanţa de anul trecut.

Lotul olimpic al României a fost însoţit de prof. univ. dr. Radu Gologan, coordonator al lotului şi preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, conf. univ. dr. Cătălin Gherghe (Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti) şi Mihail Bălună, profesor la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti.

La Olimpiada Internaţională de Matematică au participat 602 concurenţi din 109 ţări. Olimpiada Internaţională de Matematică este cel mai prestigios concurs de profil dintre toate olimpiadele internaţionale de ştiinţă. Prima ediţie a fost găzduită şi organizată de România în 1959, la iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice (au participat echipe din 6 state: Bulgaria, Polonia, Ungaria, ex-Republica Democrată Germană, ex-U.R.S.S. şi ex-Cehoslovacia), potrivit comunicatului citat. AGERPRES