Prima etapă a proiectului „CiNE Votează?”, organizat/implementat de Asociația Elevilor Mehedințeni şi finanţat prin Programul Tineret în Acțiune, acțiunea 5.1 – Întâlniri ale tinerilor cu responsabili ai politicilor de tineret, a avut loc în perioada 14 – 17 martie 2013, în staţiunea Băile Herculane, judeţul Caraş-Severin. La această întâlnire au fost prezenţi Preşedinţii ai Consiliilor Judeţene ale Elevilor din România.

Pe parcursul evenimentului, participanţii au luat parte la diverse sesiuni de formare, coordonate de structura suport a Consiliului Naţional al Elevilor, profesorii formatori, pe teme precum leadership, luarea deciziilor, lucrul în echipă, respectiv lobby şi advocacy. În acest context, Preşedinţii Consiliilor Judeţene ale Elevilor au adus în discuţie reprezentarea elevilor în cadrul Consiliilor de Administraţie ale instituţiilor de învăţământ preuniversitar.

De asemenea, s-au realizat dezbateri despre ceea ce înseamnă reprezentarea elevilor în cadrul Consiliului de Administraţie şi importanţa de a cunoaşte opinia elevilor şi nevoile pe care le au aceştia, nivelul de implicare al reprezentantului elevilor în procesul de luarea a deciziilor, dar şi modalităţi de aplicare a celor învăţate.

Alături de Preşedinţii Consiliilor Judeţenje ale Elevilor, a fost prezent şi Romeo Moșoiu, consilier al Ministerului Educaţiei Naţionale şi o persoana foarte apropiată de Consiliului Naţional al Elevilor, Andrei Bogdan PETRE, preşedinte al CNE în mandatul 2012 – 2013 şi actual senior. Dan Popovici, președinte CȘE Liceul Teoretic Recaș a reprezentant județul Timiș la această conferință.
A doua etapă a proiectului “CiNE Votează?” va fi găzduită în acelaşi cadru, în perioada 28 – 31 martie 2013 , însă, de această dată, va fi o întrunire a secretarilor Consiliilor Judeţene ale Elevilor şi a noilor membri ai Biroului de Presă al Consiliului Naţional al Elevilor, urmând ca în luna mai să se desfăşoare „Seminarul Naţional Drept La Vot” la care vor participa membrii Biroului Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor.

Scopul acestor întâlniri este obţinerea dreptului de vot al reprezentantului elevilor în cadrul Consiliului de Administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar, pentru a transparentiza şi eficientiza sistemul educaţional din România şi pentru o mai bună cunoaştere a nevoilor, dorinţelor, aşteptărilor pe care le au elevii în ceea ce priveşte conducerea instituţiei de învăţământ din care face parte.