greva-sindicalisti_vd.jpgCirca o mie cinci sute de dascăli din Timiş, afiliaţi la sindicatul ‘Popescu Neveanu’, s-au aflat, marţi dimineaţa, în grevă de două ore, în care doar au supravegheat copiii la clase, dar nu au predat lecţii şi nu au ascultat elevii.

Potrivit lui Radu Bilavu, liderul sindicatului, în perioada următoare vor urma şi alte acţiuni de protest, principalele nemulţumiri ale corpului didactic vizând reducerea numărului de posturi, care atrage după sine rămânerea fără slujbe, din toamnă, precum şi diminuările salariale din noua lege a salarizării unice.

”Dacă nu ni se rezolvă solicitările, profesorii pot merge până la îngheţarea anului şcolar”, a spus Bilavu. Federaţiile din Educaţie au anunţat, săptămâna trecută, un calendar comun de proteste, primul pas fiind făcut prin netrecerea notelor în catalog. Cu toate acestea, liderii sindicali spun că elevii nu vor fi afectaţi, deoarece ei şi părinţii lor vor fi anunţaţi ce note au primit.


În 25 martie, sindicaliştii din Învăţământ vor organiza un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, urmat de un marş de protest, care se va încheia la Ministerul Educaţiei, concomitent cu o pichetare la Ministerul Muncii. Tot pe 25 martie vor fi suspendate cursurile în toate şcolile, pentru a fi organizate dezbateri pe proiectul Legii Educaţiei, sindicaliştii reclamând că acesta nu a fost trimis cadrelor didactice pentru a fi analizat. În 14 aprilie, Birourile executive ale Federaţiilor din Învăţământ vor analiza concluziile strânse în urma dezbaterii pe proiectul Legii Educaţiei şi vor face un material pe care-l vor trimite în Parlament. Federaţiile din Învăţământ au mai decis ca 22 aprilie să fie zi de protest naţional, cu încetarea activităţii de instruire şi predare în unităţile şcolare. AGERPRES